Редакцията идва няколко месеца след като Конституционният съд отмени някои

...
Редакцията идва няколко месеца след като Конституционният съд отмени някои
Коментари Харесай

Албания промени закон, който задължава студентите по медицина да работят в страната след дипломиране

Редакцията идва няколко месеца откакто Конституционният съд анулира някои членове след бурни митинги
Албанското държавно управление направи промени и допълнения по закона, който задължава студентите по медицина в Албания да останат да работят в страната за избран интервал от време, с цел да получат дипломите си, заяви осведомителният портал " Шчиптаря ", представен от Българска телеграфна агенция.

Промените идват няколко месеца откакто Конституционният съд на Албания анулира някои членове от противоречивия закон, който беше утвърден предишното лято на фона на студентски митинги и докара до протест на образователния развой при започване на академичната година.

Законът беше изпратен до Конституционния съд на Албания от група студенти по медицина и 30 опозиционни депутати през октомври 2023 година, напомня " Шчиптаря ". Съдът замрази осъществяването му през ноември предходната година, а през януари изиска понижаване на интервала, в който студентите да работят в Албания след дипломирането си с аргумента, че " 5-годишният интервал е несъразмерен ".

Законът предвиждаше пет години наложителен трудов стаж за студентите по медицина, които следват за първа година, като след преразглеждането той се понижава на три години. За студентите по медицина от втори до четвърти курс задължението се понижава от три на две години, до момента в който тези, които са в петата и шестата си година на образование, са задължени да работят в страната след дипломиране една година вместо две.

Конституционният съд постанови, че в закона за студентите по медицина има някои пропуски по отношение на критериите за предпочитаното им наемане на работа, както и финансовото им отнасяне, до момента в който чакат да бъдат наети, оповестява " Топ Ченъл ". По тази причина албанското държавно управление направи допълнение към закона, което планува лекарите, които не са били наети в период сред три и девет месеца след дипломирането си, да получават 80 % от заплатата на общопрактикуващ доктор. Другата опция, която законът планува, е те да могат да работят в частни здравни институции, като запазят правото си за предпочитано наемане на работа в публичните здравни институции.

Законът за студентите по медицина влезе в действие от академичната 2023-2024 година и ще важи до академичната 2028-2029 година, отбелязва " Топ Ченъл ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР