Част от пострадалите при експлозията на бензиностанцията край гр. Креведия,

...
Част от пострадалите при експлозията на бензиностанцията край гр. Креведия,
Коментари Харесай

България приема в свои болници ранени от взрива на бензиностанция в Румъния

Част от потърпевшите при детонацията на бензиностанцията край гр. Креведия, Румъния ще бъдат признати в български лечебни заведения. “По данни на консулството ни в Румъния няма потърпевши български жители. Сформирани са екипите на ЦСМП които да обезпечат превоза на постаравалите до лечебните заведения. Първоначалната поръчка за нас е била за 8 души, имаме подготвеност за приемане на 17 души. Всички потърпевши са с над 50% изгаряния ”, съобщи министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков.

Те ще бъдат превозени с хеликоптери от румънска страна. От летището към този момент с наш превоз ще бъдат приети в болница ”, сподели още проф. Хинков.

Хинков изясни, че хеликоптерите ще кацнат в Пловдив, Русе, Варна и София, като 7 от 17-те души ще бъдат приети в болница във ВМА- Варна, 6 в Пирогов, в Свети Георги в Пловдив и в две частни лечебни заведения. “Една от най-тежката контузия е на изгаряне, болката е неописуема. Всичко зависи от индивида и доста фактори, нормално от 70% нагоре изгаряния човек мъчно оцелява ”, сподели още здравният министър.

Д-р Бойко Пенков, заместник- министър по опазването на здравето посочи, че през нощта е бил основан виртуален щаб, който да стартира подготовката на нашата система, с цел да може да поеме превозените от Румъния. “България с доста старания съумя да обезпечи 17 реанимационни кревати в клиниката по изгаряния. И други страни оказват помощ - Германия е осигурила три кревати. Ние направихме оптималното като другарска и гранична страна ”, сподели още Пенков, след което изясни, че и Министерство на вътрешните работи ще провежда полицейски конвой за по-бързо превозване.

Припомняме, че до 57 души набъбна броят на ранените от две детонации в нелицензирана бензиностанция за полутечен нефтен газ северно от Букурещ. Преди това бе обявено за 46 ранени. Загинал е един човек. Повечето от ранените са пожарникари, които са се втурнали към станцията, с цел да потушат пожара от първата детонация, преди да избухне втората. Сред ранените, от които 8 са с тежки изгаряния, има 39 пожарникари, двама служители на реда и двама жандармеристи. На мястото на случая в община Креведия дойдоха към 25 пожарни коли, а хората в радиус от 700 метра бяха евакуирани.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР