Част от подпорните стени на средновековната крепост „Царевец“ са в

...
Част от подпорните стени на средновековната крепост „Царевец“ са в
Коментари Харесай

Археолозите алармират: „Царевец“ се руши, опасен е! Туризмът трябва да е приоритет номер 1

Част от подпорните стени на средновековната цитадела „Царевец“ са в сериозно положение и са рискови за туристите. За това предизвестяват от Регионалния исторически музей във Велико Търново, който стопанисва обекта. 150-те хиляди лв., които са избрани за годишната поддръжка на крепостта, са извънредно незадоволителни, предава Bulgaria ON AIR.

Климатичните промени и свлачищни процеси водят до пукнатини и рушене на крепостните стени на „Царевец“.

„Руши се отчасти зидарията, проникващата вода във фугите. Това през зимата се обледява, уголемява и разрушава самия строеж. Тези работи годишно би трябвало да се оправят“, уточни археологът Мирко Робов.

Общинските съветници от дълго време упорстват за годишен механически мониторинг на крепостта.

„Колкото повече се отсрочва във времето, толкоз тези процеси се задълбочават. За страдание не се прави нищо за тази наша светиня“, съобщи историкът и общински консултант Евгени Коев.

Сумата за поддръжка не е променяна с години, а локалната администрация няма запас да влага в поправки и консервация.

„За поддръжка на „Царевец“ има близо 150 хиляди лв.. Тези средства стават с годините все по-недостатъчни, тъй като близо 60 години не са правени съществени финансови вложения. Освен това инфлацията изяжда средствата непрекъснато, по тази причина би трябвало да се намерения за в допълнение финансиране“, уточни зам.-кметът на Велико Търново Нейко Генчев.

„Това нещо не са длъжни да го вършат частни донори, не е по силите на общината. С това би трябвало да се ангажира държавата“, добави археологът Мирко Робов.

„Със сигурност би трябвало да бъде по-сериозна поддръжката, непрекъсната и постоянна, другояче за бюджета не мога да коментирам“, сподели екскурзиантът Явор.
„Трябва да е приоритет номер 1 за страната. Културният туризъм и развиването на туризма е едно от главните неща, от които страната може да печели приходи“, сподели екскурзиантът Станислав Кръчмаров.

От локалната администрация чакат страната да окаже финансова поддръжка, защото обектът е един от най-посещаваните в страната.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР