Част от хлебопроизводителите в Бургаско, които са използвали метан за

...
Част от хлебопроизводителите в Бургаско, които са използвали метан за
Коментари Харесай

Баничките и кифлите ще поскъпнат

Част от хлебопроизводителите в Бургаско, които са употребявали метан за зареждане на главните си производства, са минала на газ. Въпреки скъпия ток за бизнеса, не е имало такива, които са избрали синьото гориво като опция на електрическата сила. Това сподели ръководителят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите в Бургас Димитър Людиев.

По думите му всевъзможни промени по поточните линии в индустриалните предприятия изискват значителен финансов запас, а не всички производители могат да си разрешат това.

През 2023 година Людиев вижда спокоен и по-предвидим пазар спрямо последните две години. Той е безапелационен, че нулевата Данък добавена стойност ставка за хляба е оказала въздействие на цените за крайните консуматори. Покачване обаче има, само че при избрани първични материали, нужни за някои хлебни произведения.

" От началото на тази година се следи леко повишаване в цените на първични материали, като захар и яйца. Прогнозата ми е, че нещата ще се успокоят до месец или два, само че по този начин или другояче най-вероятно ще има корекции в цените на закуските по пекарните и то нагоре ", сподели Людиев.
Той добави, че се следи и повишение на разноските за производства, които употребяват площи чартърен. Цената на главната суровина за производството на самун – брашното, към този момент резервира относително постоянни равнища, а упованията са това да бъде по този начин и до края на 2023-а.

Димитър Людиев изрази мнение, че е нужно по-общо и прецизно наблюдаване на пазара на храни у нас от страна на държавните органи. " Мнението ми е, че беше малко пресилено да се вкарва нулев Данък добавена стойност за хляба. Не споделям, че това е неприятно, само че може би трябваше да се вкара по-ниска ставка за всички храни, да вземем за пример от 10 на 100 ", добави Людиев.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР