Часове след като положи клетва за трети мандат като президент,

...
Часове след като положи клетва за трети мандат като президент,
Коментари Харесай

Ердоган представи новия си кабинет след встъпването си в длъжност

Часове откакто постави клетва за трети мандат като президент, турският президент Реджеп Тайип Ердоган показа новия състав на кабинета, като назначи авторитетен началник на шпионажа за външен министър, а другарски настроения към пазара Мехмет Шимшек за министър на финансите.


Ердоган постави клетва в Народното събрание, откакто завоюва исторически втори тур на изборите за удължение на двугодишното си ръководство, и даде обещание да служи " независимо ".

Той също по този начин прикани за единение и да се оставят настрани гневът и недоволството от предизборната акция, до момента в който говореше по време на обилна гала в президентския си замък в столицата Анкара, на която участваха десетки международни водачи.

Преобразяващият се, само че разединяващ водач на Турция завоюва втория тур на изборите на 28 май против мощна опозиционна коалиция, макар икономическата рецесия и гнева поради реакцията на земетресението от февруари, при което починаха над 50 000 души.

Ердоган завоюва 52,18% от гласовете, до момента в който светският му противник Кемал Киличдароглу получи 47,82%, сочат формалните резултати.

" Като президент се кълна в своята чест и честност, пред великата турска нация... да работя с всички сили, с цел да защитя съществуването и независимостта на страната... и да извършвам независимо отговорностите си ", съобщи Ердоган в Народното събрание след гала пред постройката, на която отдаде чест на бойците под проливния дъжд.

Привържениците в Народното събрание приветстваха Ердоган с едноминутни аплодисменти след полагането на клетвата, до момента в който някои опозиционни депутати отхвърлиха да станат.

В клетвата си Ердоган също по този начин даде обещание да не се отклонява от върховенството на закона и светските правила на републиката, учредена от Мустафа Кемал Ататюрк преди 100 години.

Най-дългогодишният водач на Турция, който оцеля след всеобщи митинги, корупционен скандал и несполучлив опит за прелом, откогато пристигна на власт през 2003 година, в този момент е изправен пред обилни непосредствени провокации през третия си мандат, в това число забавящата се стопанска система и напрежението със Запада.

Ердоган смени съвсем всички членове на кабинета си като се изключи министрите на опазването на здравето и културата.


Той назначи някогашния вицепремиер Мехмет Шимшек, който е уверена фигура с интернационален престиж, за министър на финансите.

Решаването на икономическите проблеми на страната ще бъде първият приоритет на Ердоган, тъй като инфлацията е 43,70%, което частично се дължи на неортодоксалната му политика на понижаване на лихвените проценти за стимулиране на растежа.

Бивш икономист от Merrill Lynch, Шимшек е прочут като съперник на нетрадиционната политика на Ердоган.

Той беше министър на финансите сред 2009 година и 2015 година и вицепремиер, отговарящ за стопанската система, до 2018 година, преди да се отдръпна преди поредицата сривове на лирата през същата година.

Ердоган назначи ръководителя на Националната разследваща организация (МИТ) Хакан Фидан за външен министър.

Фидан е отпред на MIT от 2010 година насам - и Ердоган един път назова 55-годишния мъж собствен " страж на тайните ".

Ердоган, застанал до брачната половинка си Емине, даде обещание да прегърне всички пластове на обществото по време на гала в двореца си по-рано денем.

" Ще прегърнем всички 85 милиона души, без значение от техните политически възгледи, генезис, изповедание или секти ", сподели той, надявайки се, че апелът му ще бъде отразен и от неговите съперници.

" Турция се нуждае от единение и взаимност повече от всеки път ", сподели той.


Поляризацията в обществото се задълбочи при ръководството на Ердоган - именуван от последователите си " Рейс " ( " вождът " ).

" Искаме всички опозиционни сегменти, в това число публицистите, писателите, гражданското общество, артистите и политиците, да се примирят с националната воля ", сподели той.

" Ако има неодобрение, в случай че сърцата са разрушени, дано да намерим метод да се помирим ".

Сред задграничните посетители на церемонията бяха президентът на Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Венецуела Николас Мадуро, вицепрезидентът на Иран Мохамед Мохбер, десният министър-председател на Унгария Виктор Орбан и ръководителят на долната камара на съветския парламент Вячеслав Володин.

Като финален знак за топене на връзките сред двамата върли врагове участва и министър-председателят на Армения Никол Пашинян.

Съюзниците от НАТО с неспокойствие чакат Анкара да даде зелена светлина на устрема на Швеция да се причисли към ръководения от Съединени американски щати защитителен съюз преди срещата на върха през юли.

Ердоган забави одобряването на кандидатурата, обвинявайки Стокхолм, че дава заслон на " терористи " от неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК), която е включена в листата на терористичните групировки от Анкара и западните ѝ съдружници.

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг и някогашният министър-председател на Швеция Карл Билд, които участваха на церемонията в двореца на Ердоган, се чака да окажат напън върху него да се откаже от опълчването си на кандидатурата на Стокхолм. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР