Часове, след като Иран изстреля над дузина балистични ракети по

...
Часове, след като Иран изстреля над дузина балистични ракети по
Коментари Харесай

Противоречиви нови данни за щетите от иранския ракетен удар по US бази ВИДЕО

Часове, откакто Иран изстреля над дузина балистични ракети по две американски бази в Ирак, към момента няма изясненост какви са били резултатите от нападението, пристигнало като възмездие за ликвидирането на авторитетния военачалник от ислямската република Касем Сулеймани. Според Вашингтон починали и ранени при удара няма, до момента в който в Техеран приказват за 80 убити и унищожени американски самолети.

Това е първи сходен удар против Съединени американски щати от десетилетия и първа открита експанзия на Иран по отношение на Америка от завладяването на US посолството в Техеран през 1979 година

БЛИЦ напомня, че през нощта в цели се трансфораха две огромни американски бази – „ Айн ал-Асад “ покрай Багдад и „ Ирбил “ в следена от кюрдите територии . 10 ракети са блъснали „ Айн ал-Асад “, а една – „ Ирбил “.

Според иранската държавна телевизия противоракетните отбрани на базите не са сработили, до момента в който „ Ройтерс “ цитира свои източници, съгласно които военните са очаквали нападението и са съумели да се изтеглят в бомбоубежища в точния момент – процедура, която е била отиграна няколко пъти през последните дни.

Иракски източници на АП оповестяват, че при ракетния обстрел в „ Айн ал-Асад “ е бил погубен един аероплан. Според информация на „ Ю Ес Ей Тудей “ един от хангарите също е със съществени вреди. Продължава и претърсването на постройките в двете бази.

„ Всичко все още е наред “, написа в „ Туитър “ американският президент Доналд Тръмп след незабавна среща с военното управление на страната.

Тръмп с първи думи след ракетните удари на Иран по военните бази на Съединени американски щати в Ирак

Според разнообразни информации от Вашингтон потърпевши американски военни при удара няма. Англия, Канада, Норвегия, Полша и други натовски страни също оповестиха, че не са претърпели загуби при офанзивата.

В Иран новината за офанзивата провокира радостни демонстрации по улиците. Въпреки това, упованията на анализатори са, че до по-нататъшна ескалация няма да се стигне.

В тази посока бяха и мненията на иранския външен министър Мохамед Зариф – че ислямската република не желае пълномащабен боен спор, само че ще отговори на всяка експанзия.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!


Източник: bTV
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР