Часове преди да навърши 78 години, почина големият български оперен

...
Часове преди да навърши 78 години, почина големият български оперен
Коментари Харесай

Напусна ни големият български оперен режисьор Кузман Попов

 Часове преди да навърши 78 години, умря огромният български оперен режисьор и сценограф Кузман Попов. Това заяви в формалния си профил шефът на Държавна опера Варна Даниела Димова.

" Днес, на 30.10.2020 нашият безценен сътрудник и другар, основният режисьор на Варненска опера Кузман Попов трябваше да навърши 78 години и да получи още едно отличие за последната си театрална рожба – “ Макбет " (август 2020, премиера в Опера в Летния театър) за постановка и сценография... Не дочака деня, духът му литна в други светове единствено преди часове... Остави ни голямо креативно благосъстояние, незабравимо личностно наличие, отдаденост и най-високи стандарти в изкуството! Да е ярък пътят му към другите светове, вечно ще е в сърцата ни и в театъра! Напусна този свят след не дълго боледуване, в дома на щерка си Мариана в Хамбург, обгрижен от най-близките в фамилията си. Изказвам най-дълбоките си съболезнования на брачната половинка му Руми и на Мариана! Кузи, вечно си в сърцата ни! Мир на душата ти! "

Кузман Попов приключва Националната академия за театрално и кино изкуство в класа на проф. Филип Филипов и проф. Сашо Стоянов. През 1971-1972 год. специализира оперна постановка в Комише опер в Берлин и при проф. В.Фелзенщайн и Г.Фридрих, написа на уеб страницата на Държавна опера Варна. След завръщането си в България е назначен за режисьор във Варненска опера. В креативната биография на Кузман Попов са 10 трагични и над 100 оперни творби, а също по този начин и забележителен брой музикални излъчвания в Българската национална телевизия. С негови постановки на оперите " Симоне Боканегра ", " Бал с маски ", " Тоска ", " Отело ", " Травиата ", " Макбет ", " Аида " и други, Варненската опера сполучливо е взела участие в Националните прегледи на оперното и балетно изкуство, където неведнъж печели награди и в интернационалните музикални фестивали и е гастролирала на сцените в Испания, Италия, Гърция, Египет, Русия и други Кузман Попов е постановчик на операта " Травиата " особено за откриването на новия Оперен спектакъл в Кайро, където слага още " Трубадур " и " Бохеми ".

През 1997 год. режисьорът гостува дружно с Пловдивска опера на сцената на Deutsche Oper в Берлин с постановки на оперите " Княз Игор " и " Ернани ", а през 1998 год. в съдействие с известния сценограф Александър Василев слага " Кармен " на сцената на Националната опера в Анкара. Кузман Попов е осъществил свои постановки на сцените на оперите в България, Турция, Египет, Гърция, Башкирия, Македония и други Висока е оценката на българската и задгранична рецензия за креативните достижения на Кузман Попов, получил редица награди за своето майсторство. За цялостното си творчество и принос в музикално-сценичното изкуство на България е почетен двукратно с премия “Варна ". Постановката му на “Едип цар " във Варненската опера е оценена като най-хубавата оперна режисура за 1995 година. Номиниран е два пъти за “Кристална лира ", а през 2002 година е награден със “Златна лира " по отношение на юбилейната му 60-годишнина.

През 2017 година, във връзка 75-годишния му празник и 50-годишната му креативна активност, дългогодишният основен режисьор на Държавна опера Варна Кузман Попов бе отличен с най-високата премия на СБМТД " Кристално огърлие ", също с Почетен знак с лента на кмета на Варна и Награда " Феникс " на Държавна опера Варна. През същата година, за забележителната си работа като режисьор и сценограф на операта " Норма " от Белини Кузман Попов бе отличен на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР