Часът е малко преди 6 сутринта. Първите лъчи на юлското

...
Часът е малко преди 6 сутринта. Първите лъчи на юлското
Коментари Харесай

Джулай морнинг – празникът на живота

Часът е малко преди 6 сутринта. Първите лъчи на юлското слънце се плъзват по синия безспир на, погъделичкват песъчинките на плажа и оцветяват небето в пурпурно. А под него стотици българи посрещат настъпването на първата юлска заран. Част от тях изпадат в възторг, когато видят златния диск над хоризонта и стартират да танцуват и пеят с цялостно гърло. Има и такива, които тихичко сядат на пясъка и съзерцават изгрева с притихнал мирис, като че ли е най-красивото произведение на изкуството в галерията на природата.

Джулай морнинг е доста персонално преживяване – за едни е мотив да се съберат с другари от цяла на брега на морето и да избягат от градската джунгла, бързия живот и работата от 9 до 5; за други е метод да възстановят връзката си с природата и със самите тях; за трети е просто с готина музика онлайн. Но във всички случаи Джулаят е празник на живота и насладата от него – да живееш „ по-полека “, както пее, и да бъдеш признателен за мястото си под слънцето.
 Сгромолясването на Ар Кели 30 юни 2022 | Повече от две десетилетия името на Ар Кели е на върха на музикалните чартове, само че и в заглавията на престъпната...
Дружното посрещане на първия юлски изгрев е обичайно единствено в България. Корените му са противоречиви – съгласно най-разпространената версия е плод на хипи придвижването у нас през 80-те години. Носи името July Morning, което се свързва с песента на британската рок група „ Юрая Хийп “ от 1971 година Смята се, че събирането в нощта на 30 юни против 1 юли е кротичък митинг против комунистическата власт и знак на свободата и новия живот отвън рестриктивните мерки на режима.

Градските митове гласят друго – през лятото на 1985 година един хипар от Варна бил в казармата и трябвало да стои на пост в последната нощ на месец юни. Тогава той се зарекъл в никакъв случай повече да не посреща 1 юли самичък. На идната година се уговорил с другари от Варна да се съберат на плажа, с цел да приветстват изгрева. Разположили се на вълнолома до морския фар и запалили огън, пили бира, свирили на китара и слушали музика от касетофони на акумулатори. И без да подозират, сложили началото на Джулай Морнинг. Тяхното събиране се разнесло от уста на уста и с всяка последваща година компанията край варненския бряг ставала все по-голяма. След рухването на комунистическия режим посрещането на изгрева в първия ден на юли се разгръща по цялото – Камен бряг, където първо изгрява слънцето, Варвара, Иракли и още доста плажове, на които се събират хора от цялата страна.

Джулаят се трансформира в първия саморасъл фестивал от времето на социализма, където можеш да се срещнеш с нови хора, да се забавляваш, да опънеш палатка, да приказваш за литература и да спориш кой е най-хубавият албум на „ Дийп Пърпъл “. Днес честването на празника е всеобщо и даже му донесе наименованието „ лятната Нова година “. По цялото Черноморие има, на които постоянно гостува и Джон Лоутън, вокалист на „ Юрая Хийп “; провеждат се сходни събития и в планинските региони с язовири и реки, а доста нощни заведения в огромните градове употребяват мотива, с цел да създадат тематични празненства. Масовите събития значително нарушават първичната идея за празника и трансформират смисъла му, тъй като го лишават от еднаквост. За да избягат от тълпите, по-старите последователи на традицията стартират да празнуват Джулай Ивнинг на 30 юни във Варвара.

В последна сметка няма значение къде посрещате първия юлски изгрев – на морския бряг, на планински връх или на терасата. Защото слънцето изгрява за всички и до момента в който можем да му се радваме, постоянно ще има какво да честваме.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР