Час и половина с напрегнати разговори и повишаване на тон

...
Час и половина с напрегнати разговори и повишаване на тон
Коментари Харесай

Борисов: Защо Асен Василев да не е финансов министър?

Час и половина с напрегнати диалози и повишение на звук сред икономическите екипи на ГЕРБ и ПП-ДБ - с неприкрита липса на доверие сред двете най-големи политически сили - въпреки всичко приключиха с отворен край.

Кирил Петков даде поръчка, че партиите от обединението ще проведат нови вътрешни разисквания, с цел да решат какви стъпки да подхващат по отношение на възможен кабинет на Мария Габриел.

Досега твърдата позиция на Политическа партия и Демократична България беше за отвод от поддръжка за държавно управление с първия мандат и с присъединяване на фрагменти на ГЕРБ в изпълнителната власт - нещо, което Петков удостовери, само че остави независимост за съдействие.

Преговорите с Габриел рискуваха да излязат от релси, откакто Делян Добрев и Асен Василев се скараха за бюджетната и данъчната политика.

В този миг Бойко Борисов изненадващо се появи в зала " Запад " и малко по-късно пое самодейността в диалозите с ПП-ДБ.

" В името на България може да се направи добър кабинет. След като Асен Василев смята, че по този начин може да се водят обществените финанси, за какво да не е финансов министър? Тук виждам прелестен Министерски съвет, съвместен надзор. Преспете още един път. Ние ще намерим решение ", сподели той.

Борисов предизвика Политическа партия да извърнат внимание на офанзивата от страна на Румен Радев против ГЕРБ, като разяснява " нервите от Южна Африка, че се събираме и си приказваме "

" След това ние ще намерим решение - аз мисля, че по-лошо от тези 2 години служебно ръководство няма. Ще проиграем огромен късмет. Не се заблуждавайте, че гласоподавателите ни избират избори, или неестествени формати ", сподели той.

Напрежението сред ГЕРБ и ПП-ДБ се нагнети още първоначално, откакто стана ясно, че двете групи имат напълно разнообразни тактики за договарянията.

Мария Габриел, както и депутатите от партията, държаха да чуят категорично дали ПП-ДБ считат да дадат поддръжка за нейния мандат - и изглеждаха сюрпризирани, когато петимата водачи и акад. Николай Денков сложиха по-различен дневен ред.

От Атанас Атанасов до Владислав Панев - всеки искаше от Габриел да изрази своята лична позиция по основни политически тематики, от поддръжката за Украйна до отношението ѝ към схемите към Пловдивския панаир.

Кандидат-премиерът на ГЕРБ незабавно съобщи, че е държи на продължаването на парламентарното решение за военната помощ за Киев, само че Мария Габриел се оказа неподготвена да поеме ангажимент, че общинарите на ГЕРБ в Пловдив и Варна ще прекратят интервенцията по подаряването на Панаира на Георги Гергов.

" Бихте ли ги призовали да вземат решение и да оставят Панаира държавен, или да не бъдат повече представители на ГЕРБ? ", попита Василев във връзка съветниците в двата регионални града.

На това Мария Габриел отвърна: " Не бих толерирала никакви корупционни практики. Имаме пълномощия и закони, не мисля, че един човек би трябвало да каже какво да се случва ", само че по този начин и не отговори на въпроса каква оценка дава на дейностите на съпартийците си по този основен стопански актив.

На собствен ред Габриел реши да провокира Асен Василев след сериозна дрънканица на Делян Добрев и Теменужка Петкова с въпроса: " Вие срещу популизма ли сте, когато се намеси тематиката с бюджета? ", на което Василев репликира: " Да, всичко, което е заложено в бюджетите, които съм писал, е платено и дефицитът е бил 3% и 2,9% ".

На финала Кирил Петков изясни за какво ПП-ДБ са упорствали да чуят обществените позиции на Мария Габриел по главните тематики:

" В една естествена страна се водят подобен вид диалози - за политики, цели. Не се приказва за места, позиции, корупция и далавери. Ние не можем да вземем " котка в чувал " или да дадем " празен чек ". За да може да се вземат решения, би трябвало да имаме действителната информация, освен цели на хартии. Да забележим какъв е мирогледът на един човек, преди цяла страна да се повери в ръцете му ", сподели той.

Петков беше мощно засегнат от това, че ГЕРБ не съблюдават своята част на така наречен " " и сложи този въпрос пред Бойко Борисов.

" Нашият огромен проблем е, че още си нямаме доверие - неистина е, в случай че кажем, че си имаме доверие на база на няколко диалога. За да си имаме доверие, първата стъпка е да си съблюдаваме поетите ангажименти. Ваш е ръководителят на Народното сърбание, а през днешния ден ГЕРБ гласоподава срещу наш ръководител на Правната комисия ", сподели той.

Борисов изненадващо съобщи, че " подсигурява при идващото гласоподаване " потвърждаване на поетия ангажимент към Политическа партия, макар че единствено няколко часа по-рано имаше очевиден конфликт по проблема.

Председателят на ГЕРБ, който не беше декларирал авансово присъединяване в срещата на Габриел - и не участваше в предходните ѝ диалози с Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ - разгласи, че желал да се види по какъв начин " в ГЕРБ има задоволително хора, които могат сами да водят договаряния, да вършат изводи, някои са диалогични, други по-остри - не е лидерска партия ".

Намекът му, че би приел водачите на Политическа партия и Демократична България на министерски позиции обаче влезе в спор с по-ранната му поръчка, че Мария Габриел сама ще избира министрите си.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР