Чарлз III кацна в Северна Ирландия на първото си посещение

...
Чарлз III кацна в Северна Ирландия на първото си посещение
Коментари Харесай

Първо посещение като крал: Чарлз III пристигна в Северна Ирландия

Чарлз III кацна в Северна Ирландия на първото си посещаване като крал , откогато наследи майка си, кралица Елизабет II.

Новият държавен глава ще посети и четирите страни, които съставляват Обединеното кралство. В Северна Ирландия той ще се срещне с политически и религиозни водачи. 

Снощи хиляди хора се подредиха на опашка, с цел да отдадат последна респект на починалата му майка Елизабет Втора в Единбург, заяви Асошиейтед прес.

Британската монархия провокира смесени страсти в Северна Ирландия, където има две съществени общности: протестнанти юнионисти, които се считат за британци, и римокатолици националисти, които се считат за ирландци.

Това разделяне подхранва три десетилетия на принуждение, известно като Смутните времена , в които вземат участие паравоенни групи от двете страни и английските сили за сигурност и в които умират 3600 души. Кралското семейство беше персонално наранено от насилието: Лорд Луис Маунтбатън, братовчед на кралицата и доста скъп ментор на Чарлз, бе погубен от бомба на Ирландската републиканска войска през 1979 година

Четвърт век след мирното съглашение от 1998 година в Северна Ирландия продължава да съществува надълбоко общностно разделяне.

Но в символ на това какъв брой надалеч е стигнала Северна Ирландия по пътя към мира, представители на Шин Фейн - главната ирландска националистическа партия, обвързвана по време на размириците с ИРА - ще участват на възпоменателни събития за кралицата и през днешния ден ще се срещнат с краля.

Председателката на Шин Фейн Мери Лу Макдоналд отдаде респект на 96-годишната Елизабет Втора след гибелта ѝ предишния четвъртък, като я назова " мощен бранител и съдружник на тези, които имат вяра в мира и помиряването ".

Президентът и министър председателят на прилежащата Република Ирландия също би трябвало да участват на панихидата в Белфаст , макар напрегнатите връзки сред Дъблин и Лондон по отношение на Брекзит. Откакто Англия напусна Европейския съюз през 2020 година, Обединеното кралство и Европейски Съюз спорят за комерсиалните правила за Северна Ирландия - единствената част от Обединеното кралство, която има обща граница с член на блока.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР