Бюджетната прогноза за следващите три години предизвика вълна от политически

...
Бюджетната прогноза за следващите три години предизвика вълна от политически
Коментари Харесай

Бюджетната прогноза за следващите 3 години предизвика поредни политически престрелки

Бюджетната прогноза за идващите три години провокира вълна от политически реакции. Докато ГЕРБ се оповестиха твърдо за икономии и понижаване на разноските, от Българска социалистическа партия възразиха остро против повдигане на налозите и понижаване на обществените заплащания. Какви са причините и какво мислят двете партии за договарянията с Газпром вижте.

От ГЕРБ одобриха напълно оповестените данни от финансовия длъжностен министър Росица Велкова за предстоящ недостиг от над 6% от Брутният вътрешен продукт следващата година.

" Една страна която дотира бизнеса всеки месец с по 600-700 млн., и при плосък налог от 10% няма по какъв начин да издържи и към този момент приказват доста анализатори за повдигане на налозите. Не, ние държим да е 10% плоския налог, само че би трябвало да се орежат разноските ", разяснява ръководителят на ГЕРБ Бойко Борисов.

По думите на Борисов е безсмислено предходните ръководещи да се хвалят с остатък към средата на годината.

" Кой рационален човек взима заеми по 500 милиарда всяка седмица, на които да заплаща рента та да ги държи като остатък. Кой цървул взима заеми, с цел да каже, че не му би трябвало и има остатък? ", пита той.

Борисов прикани за икономии:

" Задава се финансов апокалипсис, на който финансовите пазари ще ни ударят крепък пазар, бързо би трябвало да се режат разноски, бързо би трябвало да се постъпи държавнически ", счита той.

Прогнозите на Росица Велкова обаче бяха разкритикувани от Българска социалистическа партия. Лидерът на партията Корнелия Нинова напомни, че актуалният длъжностен финансов министър е отговарял като заместител министър до неотдавна за бюджета.

" Госпожа Велкова не ги ли виждаше тия неща преди 20 дни, когато разписа този бюджет, с 3 % недостиг за 2023, освен за тази и когато ни уверяваше, че той е работещият бюджет и може да избави и стопанската система и хората от рецесия. Умишлено се основават суматоха и страхове, което е извънредно неприятно за народа който така и така е обезпокоен ", разяснява Нинова.

Според нея няма смисъл служебното държавно управление да приготвя нов държавен бюджет за идната година.

" Ако готвите орязване на обществената, стратегия не си губете времето, Народното събрание няма да ви го утвърди ", прикани лидерката на социалистите.

С орязване на разноските съгласно Нинова се връща моделът на Симеон Дянков за " постната пица " и орязаните разноски.

От своя страна водачът на ДСБ Атанас Атанасов разяснява, че е значимо в идващия парламент да има солидно болшинство, с цел да може да се води и целенасочена финансова политика и да бъде признат постоянен бюджет за 2023 година.

" За да могат в действителност да бъдат пресрещнати всички тези рецесии с високите цени на енергоносителите. Да се търсят механизми за отплата на тези високи цени във връзка с по-широки кръгове от популацията ", сподели Атанасов.

От ГЕРБ и Българска социалистическа партия разясниха и договарянията с " Газпром ". Според Бойко Борисов България не би трябвало да се връща към съветската компания, съгласно Корнелия Нинова обаче би трябвало да се водят договаряния, с цел да се реализира оптимално добра цена.

По тематиката работиха: Цветелина Катанска, Давид Сукнаров, екип на ТВЦ-Варна

Последвайте ни във и Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР