Бюджетната комисия в Народното събрание отхвърли предложенията на ГЕРБ и

...
Бюджетната комисия в Народното събрание отхвърли предложенията на ГЕРБ и
Коментари Харесай

Бюджетната комисия гласува 3400 лв. таван на осигуровките

Бюджетната комисия в Народното събрание отхвърли предложенията на ГЕРБ и Движение за права и свободи за заледяване на оптималния застрахователен приход на 3000 лева Депутатите в комисията одобриха предлагането на държавното управление от 1 април оптималният застрахователен приход да се усили на 3400 лева За него гласоподаваха 13 депутати, един беше срещу. В момента комисията разисква на второ четене законопроекта за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2022 година, от който зависят пенсиите, осигуровките и компенсациите.

При първото четене на законопроекта Ивайло Мирчев от Демократична България сподели, че парламентарната група ще предложи нарастването да се отсрочи за 1 юли, с цел да се създаде автоматизиран механизъм за този растеж. Това е избирателен ангажимент на " Демократична България ". Подкрепа за замразяването изрази и Любомир Каримански (ИТН). Никой от четворната коалиция обаче не внесе такова предложение - то пристигна от Движение за права и свободи първо, а по-късно и от депутата на ГЕРБ Красимир Вълчев.

" Имахме възражения, само че организирахме доста интензивни диалози с ИТ бранша. Този бранш фактически е към една четвърт от групата осигуряващи се на над 3000 лева, само че от една трета до половината чиновници в една компания са обезпечени на над 3000 лева ", изясни Георги Ганев. Той уточни, че вследствие на тези интензивни диалози, компаниите са склонили на нарастването. " Те остро възразяват против него, само че схващат, че то би трябвало да се случи ", разяснява депутатът. Ангажиментът да се търси справедлив механизъм за нарастването остава.

В полемиката се включи и вицепремиерът Асен Василев, който е най-големият бранител на нарастването. Срещу предлагането на Вълчев той посочи познатия мотив - че повдигането от 2600 на 3000 лева на оптималния застрахователен приход от ГЕРБ през 2019 година не е довело до понижение на ИТ експертите, а ги е нараснало. " Не споделих, че ще докара до понижаване, само че споделих, че в случай че не го вдигнем, ще ги увеличим още повече ", отвърна му някогашният образован министър.

След като при първото четене осигуровките на записаните аграрни стопани и тютюнопроизводители бяха съществена тематика на дебатите, този път депутатите бяха относително сбити, със поръчката полемиката да бъде в пленарна зала. В комисията вицепремиерът Василев изясни, че на този режим се самоосигуряват 27-31 хиляди лица съгласно сезона. Зам.-социалният министър Лазар Лазаров пък добави, че е редно всички самоосигуряващи се да бъдат равни в закона, а на останалите минималният застрахователен приход става 710 лева

Очаквайте подробности
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР