Бюджетът за следващата година е същият като за миналата. Няма

...
Бюджетът за следващата година е същият като за миналата. Няма
Коментари Харесай

Здравето през 2020г. все същото като преди, бюджетът не реформира системата

" Бюджетът за идната година е същият като за предходната . Няма основна разлика. Има 400 млн. лева повече, колкото имаше предходната година по отношение на миналата. Съотношенията вътре са същите обаче. Самият бюджет не е инструмент за промяна. Той може да финансира към този момент осъществена промяна, само че не може да очаквате бюджета да реформира здравната система. Там няма нарастване да вземем за пример на средствата за профилактика, на средствата за извънболнична помощ. Увеличават се средствата за болнична помощ и за медикаменти. " Така на малко разяснява разпределението на парите за здраве в Бюджет 2020 Стойчо Кацаров, ръководителят на Център за отбрана правата в опазването на здравето.
" Слава богу, тази година най-малко не повторихме грешката от предходната година и тази неудачна юридическа техника да се вкарват в преходни и заключителни разпореждания съществени промени в други закони. Защото в моментапродължаваме да имаме един закон, който виси в Конституционния съд без никакъв резултат, и това основава голяма неустановеност. Липсата обаче на основни промени в тези значими закони като Закона за здраветои бюджета, в действителност водят до този резултат. ", разяснява Бюджет 2020 Мария Шаркова, юрист по здравно право пред Нова тв.
Извънболничната помощ може да играе ролята на надзирател пред болничната - която е най-скъпата. И вместо страната да се концентрира въврху нея, тя продължава да бъде подценявана. Средствата за нея са доста лимитирани. Когато не отделяме средства за профилактика ние лекуваме болните, само че не предотвратяваме заболяванията. Така Шаркова уточни един от изчезналите цели в бюджета , който действително би могъл да реформира системата. Колко пъти сме говорили, че лечебните заведения в страната са доста,е, като дадещ 200 млн.лв. повече за тях, по-малко ли ще станат?, попита Кацаров.
Два фактора ще очертаят здравната политика тази година, сподели Кацаров. " Важно е да се означи, че тази година БЛС и НЗОК ще подпишат Национален рамков контракт за 3 години. Какво значи това? В него са записани броят намедицинските действия и техните цени. Бюджетът на НЗОК е в действителност произведение от броя на услугите по техните цени. Когато договорът е за 3 години . Това значи, че парите за здраве ще се запазят същите като тези във финансовата рамка за 2020г. Другото значимо нещо е решение на Върховен административен съд, което анулира Наредбата за спомагателния пакет здравни действия. Това е наредбата, с която здравният министър споделя на Касата и БЛС какво да заплащат с контракта си. Та по решението на Върховен административен съд министърът не просто би трябвало да уточни дейсностите, само че и да каже какъв брой ще коства всяка една от тях. Това е нещо, за което лекарите упорстват от дълго време. И когато най-сетне министърът реши да остойности дейностите , ще се получи смяна действителна в здравната система. То ще покаже къде са дефектите, къде се заплаща повече, къде по-малко ", безапелационен е Стойчо Кацаров.
Колкото и да усилваме бюджета, до момента в който нямаме законодателни механизми, които да подсигуряват ефикасното му озразходване, резултат няма да има. Трябва заплащането да бъде обвързано с качеството - не е наложително да сме излекувани, а и обгрижвани. Не можем да съпоставяме лекуването в дребна общинска болница и огромна университетска конструкция, а цените на клиничните пътеки е една и съща. Посочи различен проблем в системата Шаркова.
Диагностично обвързваните групи не са панацея , безапелационен е Стойчо Кацаров. Ако прилагаме неприятно един инструмент (като клиничните пътеки), няма гаранция, че ще използван добре различен. Решението на тези проблеми би трябвало да се търси в друга посока - да се овласти клиентът.В момента нищо не зависи от него. Решението в доста случаи е просто - унищожаване на монопола : да избираме освен болница, само че и фонд, където да се осигуряваме, разяснява Стойчио Кацаров. Промяната ще настъпи точно посредством смяна най-много на здравноосигурителният модел. Когато аз знам, че моите тъкмо пари се харчат, ще бъда мноо по-старателен и деен. В момента не е по този начин. Имаме една официална представителност на пациентска организация в съвета на Касата, поддържа го и Мария Шаркова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР