Бюджетът на Столична община ще се формира по нов начин.

...
Бюджетът на Столична община ще се формира по нов начин.
Коментари Харесай

Формират бюджета на Столична община по нов начин

Бюджетът на Столична община ще се образува по нов метод. Вече има оферти, които излизат от особено образуваната, по предложение на Политическа група 5, работна група за промени в Наредбата за бюджета.

Досега се работеше на парче, занапред нататък ще се дефинират първо политиките, които ще бъдат финансирани. Около това решение се обедиха членовете на работната група.

Най-вероятно новостите ще влязат за разискване в непрекъснатите комиси на СОС до 20 юли т. година

Общинският консултант Симеон Славчев от ПГ5 изяснява, че работната група е свършила своята работа и е внесла предложенията за изменение в Наредбата. Основната смяна е, че в процеса на образуване и одобряване на бюджета ще вземат участие интензивно всички заинтригувани страни.

Паралелно с това се реализиран няколко резултата едновренно. На първо място всички общински съветници ще могат да вземат участие интензивно при образуването на бюджета на София. Всяка една от отрасловите комисии в Столичния общински съвет ще взе участие при определянето на политиките и дейностите в съответния сектор както при годишния бюджет, по този начин и при 3-годишната бюджетна прогноза. По този метод ще могат да се възнамеряват всички действия във всяка една секторна политика както в кратковременен, по този начин и дълготраен проект.

Освен това съгласно Симеон Славчев ще се реализира и по-голяма бистрота при разпределянето на парите в София. Гражданите ще могат да вземат участие интензивно в процеса на образуване и разискване на бюджета на Столична община и действително ще могат да дават рекомендации и мнение, които да се вземат поради още в ранна фаза и да се отразят в бюджета. Чрез измененията в Наредбата за изискванията и реда за сформиране, осъществяване и отчитане на бюджета на Столична община се обезпечава на процедура по-голяма бистрота при съставянето, осъществяването и доклада на бюджета на София.

Така ще се обезпечи и последователност във финансирането и реализирането на политиките в дълготраен проект. С измененията всяка година ще се възнамеряват и правят съответни действия във всички браншове - инфраструктура, превоз, обучение, опазване на здравето и т. н.

Като образец инж. Славчев показва годишното разискване, когато всички районни кметове желаят да знаят какъв брой улици ще ремонтират и упорстват да им се заложат повече пари. Невъзможно е обаче да се възнамерява тази активност, тъй като никой не знае какво ще утвърди СОС, бюджетът е рамка, която за жалост не е разтеглива. С измененията обаче, всеки областен кмет ще си дава целите и по този начин всяка година ще се финансира предпочитаната секторна политика.

С новия метод на образуване на бюджета ще се реализира отмерено развиване на всички региони в София и партийната принадлежност на районните кметове няма да е определяща.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР