Бюджетът на Асен Василев прави разумен компромис между социалните разходи

...
Бюджетът на Асен Василев прави разумен компромис между социалните разходи
Коментари Харесай

Юлиан Войнов: Бюджетът на Асен Василев е разумен компромис между социалните разходи и бюджетният дефицит

Бюджетът на Асен Василев прави рационален компромис сред обществените разноски и бюджетният недостиг. Социалните разноски за последните 2 години се усилват с към 40%, МРЗ бележи растеж с 20%. Има непропорционалност - някои държавни чиновници получиха по-високи нараствания от други. Виждаме напън от синдикатите от позиция на плануваните нараствания на заплатите. Това сподели икономистът Юлиан Войнов за " Твоят ден ".

Според него по-високата инфлация е една от аргументите за нарастванията на обществените заплащания. " Те са към 3,5 милиарда лв.. Дебатът в ЕЦБ е дали да усилят лихвените проценти или не. Една от аргументите за по-високата инфлация у нас е по-високият бюджетен недостиг. Бруталната корупцип и неработещата правосъдна система са аргументите за спада на вложенията ", уточни той.

Националният съвет за тристранно съдействие ще заседава изключително в понеделник

От своя страна икономистът проф. Гарабед Минасян показа, че у нас се планува 8% годишна инфлация. " Нашето ценово ниво стартира да се покачва по-бързо, в сравнение с в Европа. Не ме удовлетворява, че в бюджета господства аритметиката, а не стопанската система. Има безумен блян към еврозоната непременно. Това принуждение в стопанската система не работи. Нещата не могат да станат принудително ", съобщи той.

По думите му задачата на стопанската система ни не би трябвало да бъде наложително включване към еврозоната непременно. " Трябва да се откъснем от опашката на Европейски Съюз, би трябвало да се откъснем. Мястото ни е в еврозоната, въпросът е по кое време ще сме задоволително подготвени да сме еквивалентни на другите страни, а по тази причина е нужно стопанската система да се издигне на нужното ниво, както и конвергенция. В новия бюджет се пренебрегват обществените вложения ", безапелационен е Минасян.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР