Бюджет 2022 е-управлениеСкучният“ бюджет за е-управление мина напредБюджет и финансиДрастичната

...
Бюджет 2022 е-управлениеСкучният“ бюджет за е-управление мина напредБюджет и финансиДрастичната
Коментари Харесай

Рекордният бюджет за здраве мина в зала

Бюджет 2022 е-управление„ Скучният “ бюджет за е-управление мина напредБюджет и финансиДрастичната разлика в бюджетите на Нинова и Лорер се дължи на европари
Без поддръжката на ГЕРБ, Движение за права и свободи и „ Възраждане “ бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година бе признат на първо четене в зала. Според утвърждения план общо парите за здраве се усилват по отношение на предходната година с към 600 млн. лева и за първи път да надвишават 6 милиарда лева Бюджетът бе подложен на офанзиви главно от Движение за права и свободи, а депутатът на „ Продължаваме промяната “ Антон Тотев уточни, че ръководещото болшинство е „ отворено “ за промени сред двете четения.

Основните рецензии на Движение за права и свободи и ГЕРБ бяха свързани с неналичието на по този начин нужните промени в опазването на здравето. Депутатът от Движение за права и свободи Джевдет Чакъров уточни, че с бюджета на НЗОК средствата за профилактика на здравето, съотнесени към брутния вътрешен артикул, остават на последно място в Европейския съюз. Всъщност средствата за профилактика и доболнична помощ са увеличени с 95 млн. лева по отношение на бюджета на НЗОК за 2021 година, само че изоставането на България по това перо в блока е огромно.

Опозицията атакува и готвената актуализация на бюджетите, която дефинира като „ невиждана “ и носеща „ неустановеност “.

„ Не може да се вършат промени на парче “, разяснява Чакъров. Той разкритикува и неналичието на политика за задържане на медицинските фрагменти в страната.

Още при завършването си 30% са подготвени да заминат отвън страната “, цитира изследване Чакъров.

„ За нас това е най-правилната, разумната и най-възможната обстановка, в която да подобрим опазването на здравето съгласно знанията и опциите ни “, съобщи Тотев. От „ Продължаваме промяната “ взеха минимално присъединяване в дебата.

Председателят на здравната комисия в Народното събрание и народен представител на „ Демократична България “ Александър Симидчиев уточни, че измененията би трябвало да се вършат капка по капка и деликатно.

Здравеопазването не може да бъде променено за един или два мандата. То може да бъде променено за 10 - 15 години. “

Движение за права и свободи и „ Възраждане “ се оповестиха за повече пари за дентална помощ, с цел да могат медиците на първа линия в тази сфера също да получават добавка. Самият зъболекарски съюз изиска спомагателни 22 млн. лева за дентална помощ – „ тези средства са незадоволителни, защото не регистрират инфлацията “, показват от Съюза.
Онези дарени от IT бранша часове за здравната система
По време на разискването Любомир Каримански от „ ИТН “ упрекна ГЕРБ, че са отказали непринудено предоставените часове работа от IT бранша за основаването и подобряването на системите в здравния бранш. Предложението от браншовите асоциации пристигна малко след навлизането на COVID-19 в България, като ставаше въпрос за 15 xил. чaca работа нa cпeциaлиcти. Предложението по този начин и не бе осъществено.

Лично аз съм разговарял с представители на асоциациите и те потвърдиха няколко пъти, че не бе употребена сумата, която те бяха дали под формата в отработено време “, съобщи Каримански.

Бившият здравен министър Костадин Ангелов отхвърли обвиняванията и упрекна Каримански в изречена неистина.

От тези 15 хиляди часа са употребявани 10 хиляди часа за създаването на платформата coronavirus.bg, тъй че, когато приказваме, е добре да споделяме истината “, съобщи Ангелов.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР