Бюджет 2022 Бюджет и финансиБългария се съгласи на по-малък еврозаем

...
Бюджет 2022 Бюджет и финансиБългария се съгласи на по-малък еврозаем
Коментари Харесай

Служебното правителство взе скъп заем за 200 млн. лв.

Бюджет 2022 Бюджет и финансиБългария се съгласи на по-малък еврозаем по програмата SUREБюджет и финансиЗа нула време на България ѝ стана фрапантно по-трудно да взима пари назаем
Служебният кабинет взе нов безценен вътрешен заем за 200 млн. лева Това се случва седмица след предварителните парламентарни избори в България и след два неособено сполучливи за страната аукциона, в които тя съумя да пласира едвам към 75 и 50% от желаната от нея сума.

Този път финансовото министерство, отпред с Росица Велкова, съумя да вземе цялата желана от българските банки и други финансови институции сума. Заемът е под формата на преотворена емисия държавни скъпи бумаги с падеж 27 юли 2026 година Същата емисия бе преотваряна неведнъж през последния месец от краткотрайния кабинет.

Постигнатата среднопретеглена рентабилност доближава 4.47%, което е фрапантно над резултата отпреди три седмици. Тогава среднопретеглената годишна рентабилност бе в размер на 3.01%.Сега доходността е на равнището от 2012 година

Интересът към емисията този път е малко по-висок по отношение на двете седмици преди изборите. Данните демонстрират, че общият размер на подадените поръчки е достигнал 230 млн. лева, което подхожда на коефициент на покритие от 1.15. Именно той показва интереса на вложителите. За съпоставяне, преди седмица същата емисия реализира коефициент от едвам 0.78, а толкоз невисок не бе постиган за последните най-малко 10 години.

Най-голямо количество ДЦК на аукциона са придобили банките – с 80% дял, следвани от застрахователните сдружения – с 14.5%, пенсионни фондове – с 4.5% и други.

Припомняме, че предишния месец служебният кабинет изтегли и външен заем в размер на 4.4 милиарда лева Общо от началото на годината поетият нов дълг доближава 6.9 милиарда лева при таван в Закона за бюджета от 10.3 милиарда лева
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР