Бюджет 2020 не е обвързан с икономическото развитие на страната,

...
Бюджет 2020 не е обвързан с икономическото развитие на страната,
Коментари Харесай

Бюджет 2020 ни гарантира стабилно изоставане, смята Румен Гечев

Бюджет 2020 не е привързан с икономическото развиване на страната, за разлика от бюджетните политики на другите страни-членки на Европейски Съюз, включително и на Румъния ". Това сподели Румен Гечев, народен представител от Българска социалистическа партия пред НТВ.

Спoред него първият проблем на Бюджет 2020 е, че българското държавно управление предлага политика, която е противоположна на политиката на другите европейски страни на поддържане на бюджетните доходи към 45-47% от Брутният вътрешен продукт. "Това значи, че съвсем половината от Брутният вътрешен продукт минава през бюджета, през процесите на систематизиране и преразпределение, а има и европейски страни, които трансферират 50%. Българското държавно управление е заложило през идващите години този дял да слезе до към 35%. Това ще значи, че в бюджета ще влизат към 12 милиарда лева по-малко от европейския стандарт ", сподели Румен Гечев.

Вторият проблем, който депутатът от Българска социалистическа партия вижда е, че българският бюджет не е привързан с икономическото развиване. "Не виждаме фонд за публично- частно партньорство, за разлика от другите страни. Например Румъния е заложила динамичност 16-17% растеж на вложенията, до момента в който в България тя е 3%. Делът на вложенията в Румъния от Брутният вътрешен продукт, подтиквани от бюджета, е в пъти по-голям от този в България. Ние сме на последно място в Европейския съюз. Този бюджет ни подсигурява устойчиво закъснение ", съобщи Гечев.

Той даде още веднъж за образец Румъния, която поддържа над 2% по-висок стопански напредък от България и през идващите години планува напредък, до момента в който министър Горанов е заложил понижаване на икономическия напредък. "Кога ще ги настигнем румънците? ", пита Румен Гечев.

Той сподели още, че българският бюджет е беззащитен при една икономическа рецесия. За разлика от страните от Западна и Източна Европа, които през идващите години ще усилят бюджетните вложения посредством публично-частно партньорство и ще подтикват стопанската система посредством пазарни средства, българското държавно управление ще понижи своите бюджетни разноски. "България прави противоположното на цяла Европа ", възмути се Гечев.

Народният представител съобщи, че Българска социалистическа партия ще поддържа обособени стъпки на държавното управление като покачването на заплатите на учителите на второ четене, само че това не е задоволително. "Къде са парите за възстановяване на материалната база на професионалните учебни заведения и техническите университети? ", пита той. Според Румен Гечев различен проблем е, че се усилват трагично разноските в опазването на здравето при подозрителен резултат - банкрутирали държавни и общински лечебни заведения, болнични и детски отделения в трагично положение. "Увеличаваме парите в опазването на здравето при една нереформирана система. От 26 месеца чакаме обещаната промяна в здравната система ", сподели още Гечев и съобщи, че промените през последите 30 са били разнопосочни и не са довели до никакъв краен резултат.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР