Бялата мечка е най-големият сухоземен хищник Теглото на белите мечки може

...
Бялата мечка е най-големият сухоземен хищник
Теглото на белите мечки може
Коментари Харесай

11 любопитни факта за белите мечки

Бялата мечка е най-големият сухоземен див звяр

Теглото на белите мечки може да доближи до 600-700 кг, а тялото им да е с дължина до 2 метра, което ги трансформира в най-големите сухоземни хищници, обитаващи Земята. Макар че други типове, като Кодиакските кафяви мечки също могат да доближат големи размери, те са по-скоро всеядни, до момента в който белите мечки се хранят само с месо. Интересното е, че тежестта на белите мечки варира доста през годината, като при някои то нараства с 50% – най-често по време на сполучлив ловджийски сезон, а по-късно през гладния интервал тежестта им още веднъж спада.

Погледнато под различен ъгъл обаче, белите мечки могат да бъдат наречени и морски бозайници

Тъй като прекарват голяма част от живота си върху леда, полярните мечки са единствените мечки, които са считани за морски бозайници. Те ловуват и се развъждат на леда и прекарват множеството месеци надалеч от сушата.

Полярните мечки заемат по-високо място в хранителната верига, в сравнение с хората

Според учените извънредно мощната потребност на белите мечки да се хранят с месо ги слага на върха на хранителната верига, за разлика от нас, хората, които сме някъде по средата. В изследване от 2017 година е открито, че през последните 144 години е имало единствено 20 смъртоносни офанзиви на полярни мечки върху хора, само че все пак, защото храната им става все по-оскъдна, няма да е изненадващо в случай че офанзивите им зачестят.

Те са самотници, само че от време на време обичат да споделят

Като изключим първите 2 до 3 години, които новородените прекарват със своите родители, белите мечки са самотни същества. Възрастните прекарват единствено няколко дни годишно със своите сътрудници, след което се разделят и ловуват независимо. В редки случаи обаче, те образуват огромни групи, изключително в случай че са разкрили огромно количество храна, при което могат да се включат доста от тях. Според документалния филм „ Polar Bears: Spy on the Ice ” , полярните мечки могат да разпознаят другари, които са срещали преди, даже да не са се виждали в продължение на години.

Понякога белите мечки са много придирчиви към храната си

Когато храната им е в обилие, те деликатно избират какво да изядат. Обикновено ловуват тюлени, само че в случай че имат огромен улов, не го изяждат целия. Вместо това, те изяждат частите от улова, които ще им набират по-голяма сила и оставят останалото за други животни. Когато ловът им е сполучлив, храната им се състои от 90-95% лой.

Белите мечки могат да плуват с дни

Те са положителни плувци и могат да плуват със междинна скорост от 9 км./ч. Това е потребно за тях, защото поради топящите се ледове, те употребяват тази своя дарба доста постоянно. През 2011 година по време на изследване е записана женска полярна мечка, която преплува 680 километра в границите на 9 дни – по време на което губи 22% от тежестта си.

Те доста елементарно се загряват и им става прекомерно горещо

На нас ни се коства, че в такива условия, в които живеят белите мечки, по-скоро би им ставало прекомерно студено, а не прекомерно горещо. Но защото те могат да устоят на рискови климатични условия, белите мечки имат различен проблем – елементарно им става топло и има по-голяма възможност да загинат от прегряване, в сравнение с от мраз. Двата им пласта четина и твърдият пласт подкожни мазнини (дебел към 10 сантиметра) резервира метаболизма им, когато температурите паднат до -36 градуса по Целзий.

През първите няколко месеца от живота си, белите мечки порастват извънредно бързо

При раждане полярните мечки тежат към кг. Новородените са слепи, нямат зъби и са с дължина от 30 сантиметра. Когато станат на 8-9 месеца обаче, те към този момент тежат към 45 кг.

Белите мечки нямат зимен сън

За разлика от други типове, белите мечки остават дейни през цялата зима. Единственото изключение е по време на бременност, когато женските намират леговище, на което да се скрият, до момента в който не станат задоволително мощни, с цел да излязат на открито. През този интервал те оцеляват само с помощта на запасите си от мазнини.

Белите мечки са извънредно сложни за следене

Имайки поради какъв брой огромно разстояние изминават за интервал от една година – както вървейки, по този начин и плувайки, елементарно можем да си представим какъв брой е мъчно за учените да ги проследят. Обикновено полярните мечки прекарват доста време сами и в отдалечени региони. Учените употребяват лодки и хеликоптери, с цел да ги следят, само че тези способи работят единствено при положителни климатични условия и на избрани места.

Белите мечки в никакъв случай не срещат пингвини

Макар да ги виждаме дружно в разнообразни реклами, белите мечки и пингвините в никакъв случай не се срещат в действителния живот, тъй като населяват противоположните елементи на Земята – белите мечки северното, а пингвините южното полукълбо. Двата типа могат да са наоколо само в случай че се намират в еднакъв зоопарк.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР