Бяха положени големи допълнителни усилия за защита на градовете. И

...
Бяха положени големи допълнителни усилия за защита на градовете. И
Коментари Харесай

Москва гради защита срещу украинските дронове

„ Бяха положени огромни спомагателни старания за отбрана на градовете. И първите резултати към този момент се виждат. ” С тези думи специалисти изясняват обстоятелството, че опитите на ВСУ да нападат столичния район с дронове са все по-неуспешни. Какво направиха съветските военни за това?

През септември Министерството на защитата рапортува съвсем всекидневно за провалянето на украински дронове в небето над съветски райони. Повечето дронове могат да бъдат премахнати още в граничните Белгородска, Брянска, Курска и Орловска области.

Редовното заличаване на украински безпилотни самолети в граничните региони на Русия и неналичието на явни въздушни закани в Москва и Московска област демонстрират нарасналата успеваемост на съветските системи за Противовъздушна отбрана при отразяване на офанзиви на украински БПЛА против съветската столица. Припомняме, че на 1 септември кметът на Москва Сергей Собянин за първи път удостовери построяването на цяла мрежа от уреди за Противовъздушна отбрана, предопределени да пазят Москва от украинските БПЛА.

Могат да се създадат заключения от думите на кмета. Първо, Министерството на защитата, взаимно с кметството на Москва, предприе най-спешните и дейни ограничения за основаване и съоръжение на позиции за системи за Противовъздушна отбрана. Второ, тези позиции са основани освен в Москва или покрай столицата, само че и на стотици километри югозападно от града, по целия маршрут на възможни противников транспортни средства. Трето, освен наземните системи за Противовъздушна отбрана, само че и въздушните прехващачи интензивно работят против вражеските БПЛА. А точно хеликоптери.

Експертите считат, че в този момент всички тези ограничения са почнали да дават забележими резултати. „ Виждаме, че се построява система за разкриване, състояща се от радарни станции, способни да откриват цели на извънредно ниски височини. Променя се конфигурацията на зенитно-ракетните системи (ЗРК), които ги прихващат. Станциите за радиоелектронна битка (РЕБ) работят интензивно и са в положение да потискат безпилотни самолети “, споделя Юрий Кнутов, боен специалист и експерт по Противовъздушна отбрана.

„ Ще обърна внимание и на обстоятелствата за потребление на хеликоптери за прихващане на БПЛА. Според мен това е извънредно вярно решение. Вече разполагаме с вертолети Ми-28Н „ Нощен ловджия “, които имат радарно прицелване и могат да работят непрекъснато. Има и оптико-електронна станция, мощно 30-мм оръдие, характерностите са положителни. Но считам, че тези машини са по-необходими в зоната на СВО. Ето за какво би било по-разумно да поемем по пътя на модернизацията на Ми-8 или Ми-24, с цел да ги използваме по-нататък на систематична основа като част от ешелонираната защита на столичния район “, твърди Кнутов.

„ Смятам също, че би трябвало да използваме балоните по-активно. Към тях може да се прикрепи автоматизирана радарна станция, която да предава цялата събрана информация на центъра или батальона. Тя вижда задоволително надалеч, тъй че ще имаме опция авансово да засечем приближаването на дрона и да вземем ограничения за отбрана на обитаемото място “, допуска Кнутов.

„ Бяха положени огромни спомагателни старания за отбрана на градовете. И първите резултати към този момент се виждат “, удостоверява на собствен ред военният специалист Василий Кашин. В същото време той приканва да не се отпускаме и да не губим зоркост. „ Първо, врагът явно усилва потреблението на дронове. Второ, ударите в дълбочина на съветските територии се правят от Украйна не независимо, а благодарение на данни от галактическото разузнаване на страните от НАТО, които непрекъснато наблюдават придвижванията на съветските системи за Противовъздушна отбрана. Това разрешава на украинците да организират съвсем непрестанно търсене на уязвими места “, показва събеседникът.

„ Що се отнася до хеликоптерите, има един забавен факт, който си коства да се означи. Колкото и да е необичайно, китайците, които не са воювали с никого, бяха измежду първите, които се замислиха по тематиката за потреблението на хеликоптери за противопоставяне на БЛА. В продължение на няколко години те организираха учения, в които систематично образоваха водачи на бойни хеликоптери за битка с въздушни цели и даже сътвориха специфична хеликоптерна ракета “, сподели специалистът.

Кашин също счита, че системите за Противовъздушна отбрана „ Панцир “ са най-удобните системи за отбрана на столичния район, само че „ за отбрана на един огромен град ще са нужни грамаден брой такива системи “. „ Възможностите на изтребителя в този случай също могат да бъдат лимитирани. И просто хеликоптер, който може да лети със скорост, сравнима с подобен дрон и да го стреля с бордови оръжия, е изходът от обстановката. Смятам, че развиването ще върви точно по тази линия. Вероятно ще са нужни спомагателни модификации на апаратите за такива цели “, споделя събеседникът.

Въздушните самолети за ранно предизвестие и други профилирани платформи за въздушно разузнаване биха могли да обезпечат забележителна помощ в битката против въздушните закани. „ Те биха могли съществено да подобрят успеваемостта на разкриване на самите дронове и техните контролни точки “, споделя Кашин.

Бъдещето обаче съгласно него е на лазерните системи. „ Лазерът има ниска цена на изстрел, за разлика от ракетите и противовъздушните снаряди. Освен това не предизвиква странични вреди на дрона. Тоест, отстрани се опцията за попадане на ракетни парчета и самите БПЛА в обекти на трети страни “, изясни Кашин.

„ Според мен е невероятно коренно да се реши казусът с вражеските безпилотни самолети, без да се унищожат местата за сглобяване, предпазване и изстрелване на дронове. Също по този начин много изострен е въпросът за отместването на границата сред Русия и Украйна с спомагателни няколко десетки километра. Това ще даде опция да се сътвори спомагателен кордон “, заключва специалистът.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР