Бях призован в Националното следствие като свидетел относно спирането на

...
Бях призован в Националното следствие като свидетел относно спирането на
Коментари Харесай

Росен Христов: Александър Николов е инструктиралБулгаргаз да откаже плащане на Газпром в рубли

Бях свикан в Националното разследване като очевидец по отношение на прекъсването на доставките от " Газпром " и последващите договаряния. Нямам информация дали ще бъда викан още веднъж на разпит, може вероятно да изискат спомагателни документи, само че аз ще спомагам напълно. Това съобщи в студиото на " Тази заран "  по bTV служебният министър на енергетиката след разпита си в Национална следствена служба.

Той разгласи, че предходното държавно управление на Кирил Петков е купувало газ 30% по-скъпо

Тогава газът е купуван на борсова цена, в този момент ние го купуваме с 50% по-евтино от борсата. Техните сметки докараха България до този резултат. Тези хора (предишните ръководещи, бел. ред.) не знаят по какъв начин работи борсата, добави министър Христов.

По думите му някогашният енергиен министър Александър Николов е дал указания на " Булгаргаз " да бъде спрян вносът на газ от " Газпром Експорт ", както и да не подхваща ограничения за заплащане по новата скица за превалутиране.

Всички останали европейски страни продължиха да заплащат по новата скица и към момента го вършат, само България отхвърли да заплаща за газовите доставки в рубли, изясни той.

продължи с рецензиите си по предходната власт, разяснявайки, че дейностите на техния кабинет са довели до енергийната рецесия и че са заварили " цялостен безпорядък ". Добави, че е имало контракти, които са били сключвани в нарушаване на Закона за енергетиката.

По мотив поисканата му оставка от водача на ГЕРБ Бойко Борисов, министърът на енергетиката отговори, че няма желание да подава оставка, защото служебното държавно управление е постигнало " страхотни резултати " за по-малко от три месеца.

Ние сме експертен кабинет, а не политически. В бранш " Енергетика " постигнахме резултати. Интерконекторът, да вземем за пример, беше дотолкоз изостанал, че още една година нямаше да го завършат, сподели Христов.

На въпрос за какво " Булгаргаз " предлага повишаване на газа през декември, министърът отвърна, че през зимния интервал има по-голямо търсене.

Той още един път акцентира, че България нито изнася, нито препродава нефт.

Ние изнасяме петролни артикули, или по-точно това са остатъчни артикули, които създава рафинерията в Бургас. Тези остатъчни артикули се изнасят в трети страни, тъй като ние няма какво да ги вършим, разясни министър Христов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР