By Tim Daiss,2018, oilprice.com Пазарът на втечнен природен газ в

...
By Tim Daiss,2018, oilprice.com Пазарът на втечнен природен газ в
Коментари Харесай

Реалната цена на газовите амбиции на Саудитска Арабия


By Tim Daiss,2018, oilprice.com

Пазарът на полутечен природен газ в света ще стане още по-конкурентоспособен през идващите няколко години. Саудитска Арабия, най-големият експортьор на нефт в света, в този момент се пробва да се трансформира в главен експортьор на полутечен природен газ, който се причислява към редиците на огромните експортьори на товари полутечен природен газ - Катар, Австралия и Съединени американски щати.

Изпълнителният шеф на държавната Saudi Aramco съобщи, че компанията през идващото десетилетие се нуждае от вложения на стойност $150 милиарда, защото компанията възнамерява да усили добива и да стане експортьор. Компанията също по този начин напредва с проектите за газови разработки, с цел да компенсира вътрешното ползване на нефт, с цел да даде повече нефт за експорт, се споделя в отчет на Ройтерс. Саудитска Арабия също възнамерява през идващите пет до шест години да създава 10 % от силата си от възобновими източници, с цел да диверсифицира своя енергиен микс и да освободи още повече недопечен нефт за експорт.

Кралството, и де факто водач на ОПЕК, създава към 30 слънчеви и вятърни плана, ориентирани към 9.5 GW възобновима сила до 2023 година, както и възнамерява създаване до 2032 година на 17.6 GW нуклеарен потенциал.

Saudi Aramco възнамерява да усили добива на газ до 23 милиарда общоприети кубични фута (scf) дневно от сегашните 14 милиарда scf, съобщи основният изпълнителен шеф на компанията Amin Nasser по време на събитие в химическата промишленост в Дубай. " Нашата газова стратегия... ще притегли през идващото десетилетие вложения от към $150 милиарда ", сподели той. " Имаме и нетрадиционни газови запаси от международна класа, които бързо допълват огромните ни стандартни запаси. "

" Търсим да преминем от облекчаване единствено на нашата енерийна промишленост в кралство, което, изключително с увеличението на възобновимата и нуклеарната сила, ще стане експортьор на газ и газови артикули. "

Коментарите на Nasser идват единствено няколко месеца откакто Саудитска Арабия и Русия демонстрираха интерес към взаимното развиване на LNG, включващо Саудитска Арабия, дружно с съветския енергиен колос Novatek с неговия огромен план за полутечен природен газ LNG 2. Съоръжението Arctic LNG-2 за $20 милиарда $, което се чака да проработи от 2022г. или от 2023 година, ще бъде вторият план на Novatek за полутечен газ след плана YamalLNG, който стартира производството си в края на предходната година. Руската компания също се интересува от построяването на терминал за регазификация в Саудитска Арабия, сподели съветският енергиен министър Александър Новак. По време на двустранната среща Саудитска Арабия също по този начин съобщи, че желае през идващите 10 години да удвои личния си рандеман на газ.

Геополитически енергиен съюз

Нещо повече, растящият алианс за рандеман на нефт сред Саудитска Арабия и Русия към този момент промени международните петролни пазари, като размени международното значение на петролните пазари с тази на новата коалиция на две страни. По създание, това, което саудитите можеха да вършат за балансиране на пазара сред 2004 до 2016 година, е да играе ролята на единствената страна в света добиваща суинг нефт /контролирайки своите световни депозити и притежаваща огромен авариен индустриален капацитет/. Сега кралството се пробва да координира своите планове и цели с Русия.

Продължавайки напред, този възникващ енергиен геополитически значим съюз, също би могъл да промени пазарите на LNG. Руският президент Владимир Путин от своя страна съобщи желанието си, да се съревновава с Катар, с цел да стане международен експортьор на полутечен природен газ. И въпреки всичко, като се има поради, че Катар през идващите пет години ще усили потенциала си за втечняване от 77 милиона тона до над 100 милиона тона, задачата на Путин има дребен късмет за триумф. И въпреки всичко, благодарение на Саудитска Арабия, и Москва, и Рияд към момента могат да се трансфорат в огромен фактор за въздействие на международните пазари на LNG и по този метод да основат геополитически лост за двете страни, изключително в Близкия изток.

Проблемът на саудитците обаче е, че укрепващите се връзки на Рияд с Москва биха могли да им дойдат като пасив, защото връзките сред Съединени американски щати и Русия са в най-ниската точка от края на Студената война. С течение на времето упоритостите на Саудитска Арабия, както и нуждата да разчита на Русия да влияе на международните пазари на нефт, може да наложи да бъдат претеглени връзките на Рияд с Вашингтон, изключително откакто Съединени американски щати към момента са най-големият снабдител на оръжия за кралството. Саудитска арабия има потребност да работи със Съединени американски щати, с цел да възпре упоритостите на Иран за надмощие в Близкия изток, а американският флот към момента пази доставките на саудитски нефт, преминаващ през нестабилния Ормузки проток, през който минават огромна част от петрола в света /Около 20% от международния нефт (около 35% от морския петрол) минава през пролива, което го прави извънредно значимо стратегическо място за интернационална търговия/.

Преводът на публикацията е оповестен в Бюлетина на Центъра за проучване на Балкански и черноморски район
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР