Бутилираната вода е сред най-търсените продукти по целия свят. Продажбите

...
Бутилираната вода е сред най-търсените продукти по целия свят. Продажбите
Коментари Харесай

Бутилираната вода – най-голямата афера в историята на човечеството

Бутилираната вода е измежду най-търсените артикули по целия свят. Продажбите й нарастват приблизително с 10% годишно, а през идната 2022 година оборотът на тази промишленост ще бъде 290 милиарда $, написа Труд. Ако в разрастващите се страни всичко е ясно, тогава каква е повода за възходящото търсене на този артикул там, където популацията е снабдено с висококачествена чешмяна вода?

За първи път бутилирана вода стартира да се продава още през 18 век. През 1760-та бостънската компания Jackson’s Spa цялостни минерална вода в стъклени бутилки, предлагайки ги на своите клиенти като лечебно средство за разнообразни болести. През 19 век в някои страни производителите стартират да оферират бутилирана питейна вода, която е елементарна, само че пречистена. Търсенето на този артикул е огромно, защото чешмяната вода в градовете е с извънредно ниско качество и популацията страда от чревни инфекции.

Бизнесът се развива интензивно в доста страни по света, до момента в който през 20 век не е измислена технологията за хлориране на водата от чешмата. С появяването на евтина и висококачествена вода в доста домове в Съединени американски щати и Европа, закупуването на елементарна бутилирана вода съвсем стопира и интензивно се продава единствено лечебна минерална вода.

За лечебна е твърдо открита само водата от подземни източници. През 1898 година френският доктор Луи Перие основава водолечебница в град Вереж и открива дружество за бутилиране на минерална вода от локалните извори. Перие доставя продукта си в елитни хотели и заведения за хранене в Европа, само че бизнесът му е доста дребен. Всичко се трансформира през 1946 година, когато предприятието е купено от предприемчивия предприемач Густав Левен. Благодарение на него, за малко време водата от Вереж взема лъвския дял на европейския пазар, изтласквайки съперници като Евиан и Вител.

В началото на 70-те години марката Perrier се трансформира в неоспорим водач в Европа и навлиза на големия американски пазар. В Съединените щати маркетингът изисква специфичен метод, тъй че Левен залага най-вече на снобизма на локалния консуматор. Водата от Европа е показана като артикул за елита, за тези, които са постигнали триумфи в този живот и могат да си разрешат всичко.

Това е сполучлива тактика за американския пазар – тя работи и от 1975 до 1978 година размерът на продажбите на вода Perrier на американския пазар нарастват от 2,5 милиона до 75 милиона бутилки годишно. Модата за здравословен метод на живот оказва помощ доста в бизнеса на Левен – бутилирана вода към този момент се счита за един от главните му атрибути.

През 90-те години промишлеността претърпява същинска гражданска война – на пазара показват своя бутилирана вода колоси като PepsiCo (вода Aquafina), Nestle ( Pure Life water) и Coca-Cola (вода Dasani). След като тези производители стъпват на пазара, бутилираната вода бележи окончателната победа над чешмяната.

Анализаторите на Beverage Marketing Corporation пресмятат, че 460 милиарда литра бутилирана вода се продават годишно по целия свят. Най-големият консуматор на този артикул е Китай, чиито поданици купуват 80 милиарда литра, а второто място е за Съединени американски щати, където продават 45 милиарда литра. Следващите по консумация са страните с парещ климат като Мексико, Индонезия, Бразилия, Индия и Тайланд.

Към десетте водачи, предлагащи бутилирана вода, се причисляват проспериращите европейски страни Германия, Италия и Франция, където всяка година продават надлежно 12, 11 и 9 милиарда литра бутилирана вода. Търсенето на този артикул там е огромно, макар високото качество на чешмяната вода.

Замисляли ли сте се в миналото за това какъв брой бутилираната вода е по-скъпа от чешмяната? Разликата в цената е почти 2000 пъти! Има страни, в които такава вода е по-скъпа от млякото, бирата и даже бензина. И това не е в разрастващите се страни, където няма задоволително питейна вода, а в страни, където комуналните услуги са най-хубави.
Според Food and Water Watch, литър бутилирана вода в Съединени американски щати е приблизително три пъти по-скъпа от литър мляко и съвсем 4 пъти по-скъпа от литър бензин. Защо се случва? Защо хората купуват елементарна бутилирана вода, без да жалят средства за нея? Основният коз на производителите на бутилирана вода е, че тя е екологична, чиста и потребна за хората. Това се внушава на потребителите посредством интелигентни маркетингови техники, осведомителни реклами и билбордове. Всъщност това, което ни оферират хитрите търговци на елементарна вода, няма нищо общо с действителността.

Изследователи от компанията Environmental Working Group, които дълго време работят върху качеството на бутилираната вода, осведомят, че множеството производители не крият, че техният артикул е елементарна чешмяна вода, само че е претърпяла в допълнение филтриране. 18% от марките към момента упорстват за изключителните свойства на своите артикули, само че изрично не желаят да показват местоположението на минералните извори, от които получават своята „ живителна течност “. Това значи, че източникът е елементарен тръбопровод.

Лабораторните проучвания демонстрират, че в множеството случаи бутилираната вода не се разграничава от чешмяната. „ Допълнителното филтриране “, за което фирмите обичат да приказват в развитите страни, не дава безусловно нищо, защото чешмяната вода към този момент дава отговор на най-високите стандарти.

Интересен факт е, че в Съединени американски щати и страните от Европейски Съюз качеството на чешмяната вода теоретично може да бъде по-високо от бутилираната. Това на пръв взор неуместно събитие се дължи на обстоятелството, че страната управлява доста по-строго чешмяната вода от бутилираната.

Има доста образци, когато предлаганата от производителите вода се оказа рискова за здравето. През април 2019 година американското списание Consumer Reports разгласи, че във водата на шестте най-популярни марки в Съединени американски щати е открит арсен с централизация, рискова за човешкото тяло.

Но даже в случай че производителят се отнася към продукта си допустимо най-внимателно, бутилираната в пластмасови бутилки пречистената вода, не може да бъде чиста по дифолт. В процеса на предпазване, даже не прекомерно дълго, тя неизбежно се замърсява с микрочастици от пластмасата, от които са направени бутилките. Също по този начин е добре известно, че даже и при едва нагряване, пластмасата стартира да отделя нездравословни химикали, които незабавно влизат във водата. Ето за какво не се предлага да се оставя бутилирана вода на директната слънчева светлина.

В рекламите марките акцентират, че бутилираната вода има по-добър усет от чешмяната. Така ли е? Не е мъчно да се ревизира това изказване и в Университета на Върмонт вземат решение да отговорят на този въпрос. Те дават на група дегустатори да опитат чешмяна вода и вода на известна марка, без обозначения. Както се оказа, професионалните дегустатори в по-голямата част от случаите не могат да създадат разлика сред чешмяна вода и вода от красива фирмена бутилка, която коства стотици пъти повече.

Президентът на Тихоокеанския институт Питър Глейк споделя в изявление за Business Insider: „ Грешно е да се приема, че бутилираната вода е по-чиста, по-здравословна или по-безопасна от чешмяната. Тя не е по-добре контролирана, по-добре тествана и по-добре следена. И когато зародят проблеми с чешмяната вода, решението е да влагаме в модернизиране и възобновяване на нашите водопреносни системи, а не в бутилирана вода. “

Не би трябвало да забравяме, че във връзка с екологичността при производството на бутилирана вода има какво да се желае. Пластмасовите бутилки са един от най-сериозните замърсители на планетата. През 2016 година при производството на бутилки за вода в Съединени американски щати са употребявани 2 милиона тона пластмаса, за производството на които са нужни минимум 64 милиона барела нефт.

С убеденост можем да кажем, че общото разбиране, че бутилираната вода е по-добра и по-здравословна от елементарната чешмяна вода, е резултат от лобиране на ползите на производителите на тези артикули на най-високо равнище и, несъмнено, от резултата на ловко направената реклама.

Изданието Business Insider прави груба оценка на средствата, вложени от Nestle Waters NA, Nestle USA и Coca-Cola за лобиране на техните ползи в Конгреса на Съединени американски щати и се оказва, че за тази цел са изхарчени най-малко 28 милиона $. А знаете ли каква е главната цел на този лобизъм? Изобщо не разпространение на бутилирана вода. Производителите се стремят да понижат бюджетните разноски за публичното водоснабдяване. Също по този начин известни марки влагат доста в антиреклама на чешмяна вода, показвайки нейното неприятно качество и заплаха за здравето. Всяка инвестиция тук е оправдана – милиони хора по света стартират да се опасяват от чешмяна вода и това се отнася даже за жителите на страни като Англия, Швейцария и Франция.

Основната загадка на производителите на питейна вода, която те в никакъв случай няма да разкрият непринудено, е рентабилността на техния бизнес. Много уважавани специалисти считат, че облагите на играчите на този пазар могат да се конкурират с облагите, получени от наркокартелите от търговията с опиати. Ползите за международните марки не са стотици, а хиляди проценти!

В американския документален филм „ Stream: For the Love of Water “, излъчен през 2011 година, създателите дават доста елементарен образец. В началото на 2000-те години Nestlе придобива правото да употребява вода от Мичиган в продължение на 99 години. За тази опция компанията заплаща 70 хиляди $, което е годишно към 700 $. Какво печели един от най-големите производители на бутилирана вода от това? Цифрата е невероятна – в компанията постъпват повече от 1,8 милиона $ дневно!

Още Коментари

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР