Бурният пейзаж на финансовите пазари през 2023 г. се определяше

...
Бурният пейзаж на финансовите пазари през 2023 г. се определяше
Коментари Харесай

Фондовият пазар през 2023 година – ето кои са най-печеливши и губещи

Бурният пейзаж на финансовите пазари през 2023 година се определяше от световната неустановеност и геополитическото напрежение, които оказаха доста влияние върху разнообразни капиталови браншове, изключително върху акциите.

На фона на тази турбулентност фондовият пазар сподели разнородни резултати, като стана очевидец както на забележителни триумфи, по този начин и на забележителни неуспехи.

Триумфът на Nvidia

Nvidia се трансформира в извънреден триумф, като цената на акциите ѝ внезапно набъбна, утрои се и пазарната капитализация на компанията надвиши $1 трилион. В основата на триумфа на Nvidia е стратегическият акцент върху технологиите, изключително върху изкуствения разсъдък (AI) и графичните процесори.

Рязкото повишаване на търсенето на графичните процесори на Nvidia, които са от решаващо значение за разнообразни приложения на изкуствения разсъдък, доста увеличи пазарната ѝ стойност. Този скок акцентира възходящото значение на технологиите за изкуствен интелект, частично подтиквано от триумфа на платформи като ChatGPT на OpenAI.

Този триумф бе отразен в рекордни финансови резултати през 2023 година Стратегическите маневри на Nvidia за посрещане на ескалиращото търсене на чипове, в това число проектите за усъвършенствани 3-нанометрови процесори за карти за игри, демонстрираха уговорката им за резистентен напредък макар конкурентния напън.

Стъпка на Applied Optoelectronics

Applied Optoelectronics изплува като различен пазарен първенец, който може да се похвали със забележителна възвръщаемост от над 1,000%. Ключови моменти, като постоянни доходи, надхвърлящи упованията, и стратегически съюзи като този с Microsoft, изстреляха акциите на компанията на нови висоти. Силните позиции на компанията в региона на оптичните мрежови технологии и 100G продуктите за центрове за данни способстваха доста за възходящата ѝ траектория.

Въпреки фискалните проблеми, като негативния свободен паричен поток (FCF) от $18 милиона, оценката на AAOI се повиши до $20.90, демонстрирайки забележителна облага от 1,011% от началото на годината.

Обратно, някои акции се сблъскаха със обилни провокации през 2023 година, като претърпяха обилни загуби.

Срив на Cazoo

Cazoo, онлайн търговец на дребно на използвани коли, изпита големи компликации след листването си през 2021 година, като претърпя фрапантен спад в цената на акциите си. Нарастващите разноски, понижените потребителски разноски и неподходящата икономическа среда доведоха до съвсем 100% спад в цената на акциите на компанията, които сега възлизат на $11.

Спад на JD.com

JD.com, главен китайски състезател в региона на електронната търговия, се пребори със забележителен спад на цената на акциите от 50% през 2023 година заради макроикономическите провокации в Китай, засилената конкуренция и слабите резултати след регулаторните рестрикции.

Тези подчертани спечелили и губещи отразяват дихотомията на пазара през 2023 година С настъпването на 2024 година капацитетът за възобновяване на някои акции остава, като Федералният запас загатва за облекчение на политиката, сигнализирайки за евентуални промени в пазарната динамичност.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР