Бурите имат силата да преместват скали с размерите на коли,

...
Бурите имат силата да преместват скали с размерите на коли,
Коментари Харесай

Зелена светлина: Силата на бурите

Бурите имат силата да реалокират скали с размерите на коли, да завихрят пясъците и да ги изхвърлят на метри. Отдавна се знае, че трансформират бреговете. Учени от Университета в Портсмут потвърдиха силата им посредством изследване на Ил ъф Уайт - дребен остров край британските крайбрежия.

Изследването траяло три години. Учените следили 104 скални блока. Някои от тях били със забележителни размери. По време на наблюденията те трансформирали местоположението си. Буря изхвърлила 10-тонен камък на 3 метра.
Линли Настуел, откривател в университета в Портсмут: Предположенията, че по-малките загради се изместват по-лесно от вълните, не съответстват тъкмо с това, което следим. 10-тонен вълнолом, да вземем за пример, може да бъде изместен от вълните с цели 10 метра. Това е бариера с тегло колкото няколко автомобила. И тя понася сходно влияние в регион със относително сдържан климат, където е релативно предпазена.
Проучването на английските учени потвърждава опасенията, че крайбрежията, които са подложени на ветрове, са по-застрашени от ерозия.
Линли Настуел, откривател в университета в Портсмут: Бреговата линия е нашата отбранителна линия сред земята и морето. Много значимо е да успеем да разберем по-добре по какъв начин тази линия реагира по отношение на бурите. Това може да се смята за естествената отбрана на земите, които се простират след нея. Ерозията на бреговата линия в огромни размери в забележителна степен съставлява опасност за сушата в регионите край морето. Но познаването на естествената отбрана може да помогне и за повишение на сигурността на учебни заведения, пътища, бизнес здания и домове.
Британските учени употребяват неповторима технология за проучване на бреговите промени, обвързвана с радиочестотни предаватели.
Линли Настуел, откривател в университета в Портсмут: Поставили сме към 100 предавателя върху разнообразни загради и камъни. С помощта на радиовълни следим тяхното придвижване при стихии и с течение на времето съпоставяме до каква степен са били преместени. Това ни дава опция да предвиждаме промените на бреговата линия. В бъдеще климатичните промени ще провокират доста по-силни талази и ветрове. По-доброто схващане на изискванията при сегашните стихии ще ни помогне да приспособяваме бреговата линия към бъдещето.
Това не лишава от смисъл напъните за битка с климатичните промени. Но в никакъв случай не пречи човек да е квалифициран. Даже е неотложно.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР