Бургаският апелативен съд потвърди 17-годишна ефективна присъда Атанас Динков от

...
Бургаският апелативен съд потвърди 17-годишна ефективна присъда Атанас Динков от
Коментари Харесай

Потвърдиха присъдата на Атанас от Карнобат, който прегази своя братовчедка

Бургаският апелативен съд удостовери 17-годишна ефикасна присъда Атанас Динков от гр. Карнобат за съзнателно породена гибел на пътя и ръководство на автомобил след приложимост на алкохол. Мъжът ще търпи наказване „ отнемане от независимост “, при първичен „ непоколебим “ режим и „ санкция “ в размер на 1000 лева Съдът е лишил Динков от право да ръководи автомобил вечно.

Той е приет за отговорен в това, че през 2016 година зад кормилото на лек автомобил марка „ Мерцедес ” се врязал в празнуващи сватбари. От случая починала негова братовчедка.

Пресофисът на съда напомня, че Атанас опитал да премине с автомобила си през улицата, на която участниците в празненството танцували. До него на предната седалка стоял татко му, също използвал алкохол. Стигнало се сдърпване с двама сватбари, които пробвали да ги предупредят, че може да избухне по-голям спор. Загиналата Мария застанала пред колата, сложила ръце на предния похлупак на автомобила, само че била съборена от него при придвижването му напред. В резултат на това дамата паднала на пътното платно по тил, по посока на придвижване на автомобила, който минал над нея, прегазвайки я по цялата си дължина с долната си част. Придвижвайки се напред автомобилът развил скорост от 0 до 17 км.ч., след което траял измежду множеството и подсъдимият се отправил към дома си.

Подсъдимият е управлявал автомобила, откакто е бил лишен по административен ред от това право, употребил  алкохол със наличие близо пет пъти над допустимото от закона. Въпреки ясното схващане, че е прегазил своята близка родственица – първа братовчедка, той е избягал от местопроизшествието. Преди прегазването на потърпевшата, също съзнателно, е опитал да блъсне с автомобила очевидец, за което не му е повдигнато обвиняване. Престъплението е осъществено на място, на което е имало още доста хора, в това число и деца, като е съществувала заплаха да бъдат породени и други вреди, показват апелативните съдии.

Според правосъдния състав осъщественото действие е със повишена степен на социална заплаха. Такава заплаха се извежда и от държанието на Атанас Д., който трайно и настойчиво не е зачитал разпоредбите на придвижване и публичната заплаха на дееца. Бил е наказван по административен ред за осъществяване на нарушавания на Закона за придвижване по пътищата с 21 наказателни постановления, бил е глобен и с четири фиша. Налагани са му и насилствени административни ограничения за краткотрайно лишаване на свидетелството за ръководство на МПС.

Определеното наказване ще спомогне в цялостна степен за реализиране задачите на специфичната и генерална предварителна защита, като влияе в задоволителна степен поправително, възпитателно, предупредително и възпиращо на подсъдимия. Наказанието ще има и нужния образователен и сигнален резултат върху останалите членове на обществото, се показва в решението на съда.

Постановеният правосъден акт предстои на обжалване или митинг пред Върховен касационен съд.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР