Бургаска област премина от зелената в жълтата зона на увеличен риск

...
Бургаска област премина от зелената в жълтата зона на увеличен риск
Коментари Харесай

Бургас премина от зелената в жълтата Covid зона

Бургаска област премина от зелената в жълтата зона на повишен риск от COVID-19, а лечебните заведения поетапно отварят още веднъж кревати за хора с ковид, оповестява.

Случаите в Бургас нарастват, въпреки и не стремително, показва шефът на районната здравна ревизия доктор Георги Паздеров. „ Тенденцията е трайна. Първият рубеж, заложен в проекта на министъра, е 100 на 100 000 на 14 дни. Ние в този момент сме 23-24 на 100 000 души ". Въпреки това лечебната мрежа в Бургас и региона се приготвя да посрещне ново нарастване на болните. В Бургас са разкрити 34 Covid кревати и още четири интензивни.

„ Предстои през днешния ден едно Инфекциозно поделение с 8 кревати в Айтос да отвори. А в понеделник ще отворят и в другите огромни многопрофилни лечебни заведения поетапно, според от броя на болните “. Другата седмица се чакат резултатите от пробите на инфектираните филипински моряци в Бургас, както и на регистрирани с Covid чужденци. От по-предната седмица доказаните случаи са три, сподели доктор Паздеров. Официално откритите случаи на Делта разновидността в региона са 7.

В понеделник следва съвещание на регионалния спешен щаб, на който ще се разиска готовността на лечебната мрежа в района. Вече са предизвестени регионалният шеф, кметовете на общини и шефовете на здравните заведения в региона.  Ще се разисква редът, по който ще се отварят Covid леглата, според от броя на болните и по какъв начин лечебните заведения ще посрещнат нов растеж на болните. 

Здравният министър чака отчет от съвещанието до 29 юли. Свикването на спешните щабове в Бургас и страната са разпоредени точно от него. Междувременно стана ясно, че в края на юли следва приключване на периода на валидност на част от пристигналите в Бургас ваксини против ковид. Ще се стигне ли до бракуване, изяснява шефът на РЗИ доктор Георги Паздеров: „ Изтичащ период на валидност имаме на едни ваксини, които ние ще утилизираме по този начин или другояче, те са до края на юли. Следващите по-завишени количества са към края на август и имаме проект по какъв начин да се утилизират, а не да ги бракуваме. Утилизацията е оползотворяване, тъй като терминът се употребява и за боклуци ".  РЗИ-ата в страната си разменят ваксини за да се употребяват преди да им изтече периода на валидност. „ Така вършим вътрешно преразпределение, в края на месеца ще стане ясно какъв брой ваксини няма да могат да бъдат употребени “, уточни доктор Паздеров  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР