Бургас. Започна работата по мащабната реставрация и консервация на фасадата

...
Бургас. Започна работата по мащабната реставрация и консервация на фасадата
Коментари Харесай

Димитър Николов, кмет на Бургас: Започна работата по мащабната реставрация и консервация на фасадата на храм „Св. св. Кирил и Методий“

Бургас. Започна работата по огромната реституция и консервация на фасадата на храм „ Св. св. Кирил и Методий “. Това заяви кметът на Бургас Димитър Николов във " Facebook " .

" Бургаският храм „ Св. св. Кирил и Методий “ ще придобие още веднъж първичния си образ. Започна работата по огромната реституция и консервация на фасадата на храма. Процесът към този момент започва с обстоен разбор на техническото положение на църквата и получените през годините увреждания по фасадата и архитектурните детайли. Характерните фрагменти по външните стени, прозорци, ниши, корнизи, пиластри и други са документирани и ще бъдат възобновени в своя първичен тип ", уточни кметът.

По думите му всички планувани за осъществяване действия са съгласувани и утвърдени то Национален институт за недвижимо културно завещание, а с цел да се приближи архитектурният образ на храма до първичния си тип, декоративните детайл ще бъдат консервирани, реставрирани и експонирани на техните места.

" С огромно внимание ще се работи върху истинската част по фасадата, като се планува тя да се резервира в оптималната степен. Елементите, които са в относително в положително положение и със непокътната украса, ще бъдат консервирани. Преобладаващият материал, с който е покрита фасадата на храма, е айтоски андезит. Възстановителните действия по външните стени ще се правят по специфична технология. Тъй като находището, от което е добиван този материал, не разполага с нужните количества, ще се употребява натрошена секта за изработването на нужните елементи ", добави Димитър Николов.

Той добави още, че белите рамки на прозорците ще бъдат почистени и обработени със специфични препарати, които ще ги защищават от влага и други неподходящи въздействия.

" Тези декоративни детайли са направени от шуменски варовик и при първичния оглед е открито, че са в относително положително положение. Такава обработка ще се извърши и на мраморната рамка на основния вход от западната страна на катедралния храм. Ново художествено осветяване ще акцентира визията на храма по цялата му височина. Светлинни акценти ще падат върху избрани детайли като централния вход, огромния купол и кулите. Лампите от системата на художественото осветяване няма да се инсталират върху стените на храма, а ще са ситуирани в околното му пространство. Така ще се избегне нарушаването на фасадата, с цел да бъде непокътната в положително положение ", уточни още Димитър Николов. Предвижда се още да бъдат построени системи за видеонаблюдение и озвучаване.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР