Бургас. Военните формирования в Бургас ще поднесат цветя пред паметника

...
Бургас. Военните формирования в Бургас ще поднесат цветя пред паметника
Коментари Харесай

Яна Иванова, Регионален исторически музей - Бургас: Военните формирования в града ще поднесат цветя пред паметника на 24-ти пехотен Черноморски полк

Бургас. Военните формирования в Бургас ще поднесат цветя пред паметника на 24-ти пехотен Черноморски полк. Това сподели за Радио „ Фокус “ Яна Иванова, организатор в раздел „ Най-нова история ” в Регионален исторически музей - Бургас. „ Ще има молебен, както повелява традицията. Още преди 100 години са се правели такива молебени на площад Кирил и Методий “, съобщи още Иванова. По думите й 24-ти пехотен Черноморски полк е образуван в Бургас на 19 януари 1889 година с Държавен декрет, запълнен от Бургаското военно оръжие и публикуван от княз Фердинанд I. Пълното му название е 24-ти Черноморски пехотен, на нейно величество кралица Елеонора, полк. За първи пълководец на полка е назначен съветският ученик майор Фудулаки, българин от Бесарабия. Бойното кръщение на 24-ти пехотен Черноморски полк е при започване на оповестената през 1912 година Балканска война. „ Настъпва през границите на Турция и съумява да премине през село Константиново и Ериклер като главната цел е достигането до крепостта Лозенград. Там в действителност е й бойното стълкновение на 24-ти полк, който взе участие и в завладяването на крепостта “, добави още тя.
Според Иванова най-големият триумф на 24-ти пехотен Черноморски полк е рухването на крепостта Лозенград на 11 октомври. „ След това взе участие и в сраженията на Люлебургас и Бунар Хисар. Определени за едни от най-важните и най-стратегически сражения за Балканската война, като се изключи рухването на Одринската цитадела “, сподели още Яна Иванова. По думите й Черноморски пехотен полк взе участие в Балканските войни през 1912-1913 година След това се включва в Първата международна война. Участва и във втората фаза на Втората международна война.
През годините отпред на полка са се сменяли доста командири. По време на Балканските войни пълководец е бил полковник Христо Недялков. По-късно в Първата международна война, отпред е застанал подполковник Илия Кантарджиев, по-късно сменен от Никола Писаров и подполковник Петър Дрънски. По време на Втората Световна война, отпред на полка са били полковниците Борис Величков, Петър Димитров. Последният пълководец е бил подполковник Златьо Златев, през 1947г. През 1950г. полкът е разформирован и е преименуван в 37-я Струкови полк.
„ В музея се пазят разнообразни предмети, свързани с полка като снимков материал, оръжия от интервалите на войните. За Втората международна война има много снимков материал. Имало е една такава кампанийност през 60-те и 70-те години на ХХ век, тези материали да бъдат подавани от жителите. При нас се съхранява и копие от бойния дневник на Георги Добринов от времето на Втората международна война. Имаме и дневници от Балканските войни “, добави още Яна Иванова.
Деница ДИМИТРОВА

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести "
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР