Бургас. ВКС остави в сила решение на Апелативен съд –

...
Бургас. ВКС остави в сила решение на Апелативен съд –
Коментари Харесай

ВКС остави в сила решение на Апелативен съд – Бургас, с което е потвърдена присъдата на мъж за причинена смърт по непредпазливост на пътя и бягство от местопроизшествието

Бургас. Върховен касационен съд остави в действие решение на Апелативен съд – Бургас, с което е доказана първоинстанционната присъда на Дончо Терзиев. Това оповестиха от Апелативен съд - Бургас . Той е наказан на четири години „ отнемане от независимост “ при първичен общ режим и е лишен от право да ръководи МПС за четири години за породена гибел по несъобразителност след гонка на пътя и бягство от местопроизшествието.

В Апелативен съд – Бургас е получено съобщение от прокурор за подхванати дейности по осъществяване на наложеното от съда наказване. След извършено кратко правосъдно разследване пред Окръжен съд – Бургас, Терзиев е приет за отговорен по член 343, алинея 3, б. „ б “, прочие 1, вр. член 343, алинея 1, б. „ в “, вр. член 342, алинея 1 Наказателен кодекс за това, че на 11 ноември 2014 година към 9.10 ч. в гр. Бургас, в сектор от пътя сред кръстовището на бул. „ Тодор Александров “ и ул. “Спортна “ и пътен възел „ Юг “ при ръководство на моторно транспортно средство л.а. „ Мерцедес “ С 250 е нарушил разпоредбите за придвижване по член 21, алинея 2 ЗДвП, член 47, алинея 3 ППЗДвП, член 23, алинея 1 ЗДвП и член 75, алинея 1 ППЗДвП, провокирал ПТП и по несъобразителност предизвикал гибелта на Марин Макавеев, като след действието е избягал от местопроизшествието.

Терзиев е управлявал автомобила с превишена скорост към 134 км./ч. и се движил в рискова непосредственост, неспазвайки отдалеченост, с движещият се пред него в същата лента лек автомобил „ Алфа Ромео “ 156, ръководен от Макавеев. В резултат на тези дейности подсъдимият блъснал л.к. „ Алфа Ромео “, който изгубил резистентност на пътя, навлязъл в дясната лента за придвижване, блъснал се в движещия се по посоката му на придвижване специфичен автомобил „ Отойол “ и излязъл отвън платното за придвижване. Вследствие на породената при злополуката черепно-мозъчна контузия лидерът на л.а „ Алфа Ромео “ умрял.

Върховните съдии показват, че Бургаският апелативен съд е извършил в цялостен размер задължението си и е ревизирал напълно правилността на присъдата на първата инстанция. Съдът е постановил решението си по вътрешно разбиране, след обективно, всестранно и цялостно проучване на всички условия по делото, които имат значение за вярното му решение.

Относно наказването висшите съдии означават, че бургаските магистрати са отчетели са освен степента на социална заплаха на нормалните закононарушения по превоза, тяхната периодичност и тежки последствия, само че и изключително високата степен на социална заплаха на съответното действие, както и персоналната степен на социална заплаха на дееца, който и преди той е бил глобен по административен ред за нарушаване на разпоредбите на придвижване по пътищата, в това число за превишаване на позволена скорост и неспазване на безвредна отдалеченост. Всички смекчаващи отговорността условия, в това число и държанието на самия потърпевш на пътя, преценено като съпричиняващ фактор, са взети поради.

Касационната инстанция е изменила решението на Апелативен съд – Бургас в наказателната част като е оправдала подсъдимия за нарушаване по член 47 ал.3 от Правилника за използване на Закона за придвижване по пътищата. В останалата част решението на Апелативен съд – Бургас е оставено в действие.

Решението на Върховен касационен съд е дефинитивно.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР