Бургас. В края на септември т.г. в сравнение със същия

...
Бургас. В края на септември т.г. в сравнение със същия
Коментари Харесай

Средната брутна месечна работна заплата в област Бургас за третото тримесечие на тази година е 1 188 лв.

Бургас. В края на септември т.г. в съпоставяне със същия интервал на 2020 година наетите лица по трудово и служебно правно отношение се усилват с 0.5%. Това оповестиха от Териториално статистическо бюро (ТСБ) - Югоизток, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Бургас . Най-голямо нарастване на наетите се следи в икономическите действия: „ Административни и спомагателни действия “ и „ Селско, горско и рибно стопанство “, а най-голямо понижение - в „ Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива “ и „ Добивна индустрия “.

" В структурата на наетите лица по стопански действия максимален е относителният дял на наетите по трудово и служебно правно отношение в дейностите „ Търговия; Ремонт на коли и мотоциклети “ и „ Преработваща индустрия “ - надлежно 17.3% и 15.9%. По брой наети лица по трудово и служебно правно отношение региона заема 4-то място измежду 28-те области в страната.
В област Бургас междинната брутна месечна работна заплата през третото тримесечие на 2021 година е 1 188 лева, при 1 520 лева междинна за страната ", сочи статистиката.

В съпоставяне с останалите области на страната, по индикатора междинна брутна месена работна заплата през третото тримесечие на т.г., област Бургас се подрежда на 17-то място. Най-висока междинна работна заплата получават наетите в област София (столица) - 2 068 лева, а най-ниска - в областите Благоевград - 999 лева, Кюстендил - 1 019 лева и Видин - 1 029 лв..

" През третото тримесечие на т.г. междинната брутна месечна работна заплата в област Бургас понижава по отношение на второто тримесечие на т.г. с 0.1%. Икономическите действия, в които е записано най-голямо понижение са „ Операции с недвижими парцели “ - с 12.2% и „ Хуманно опазване на здравето и обществена работа “ - с 3.1%. Спрямо същия интервал на миналата година междинната месечна работна заплата през третото тримесечие на 2021 година в публичния бранш нараства с 11.5%, а в частния бранш - с 4.7%.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР