Бургас. Удовлетворен съм от възможността да обсъдим с българските власти

...
Бургас. Удовлетворен съм от възможността да обсъдим с българските власти
Коментари Харесай

Фабрис Лежери, Фронтекс: Удовлетворен съм от възможността да обсъдим с българските власти ситуацията на границата и бъдещото ни партньорство

Бургас. Удовлетворен съм от опцията да обсъдим с българските управляващи обстановката на границата и бъдещото ни партньорство. Това съобщи в границите на работното посещаване в Бургас изпълнителният шеф на Европейската организация за гранична и брегова защита Фабрис Лежери. Той порведе среща със заместник-министъра на вътрешните работи Венцислав Катинов, оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи .

" Разчитаме на поддръжката на " Фронтекс ", изключително в изискванията на динамична миграционна конюнктура. Приоритет в тази обстановка е поддържането на сигурна и ефикасна защита на външните граници на Европейски Съюз ", съобщи заместник-министърът на вътрешните работи Венцислав Катинов по време на работна среща с изпълнителния шеф на Европейската организация за гранична и брегова защита.

Срещата е част от еднодневното посещаване на Фабрис Лежери в България.

" Отчетеното внезапно нарастване - към 6 пъти повече спрямо 2020 година - на миграционния напън все още се показва най-вече в предотвратени опити за прекосяване на границата. Регистрирани са към 27 хиляди опита за прекосяване на границата от началото на годината. 64% от миграционния напън е концентриран по българо-турската граница, което я прави най-натоварената.
Анализът ни демонстрира, че се чака усилването на миграционния напън да продължи. В отговор предприехме превантивни дейности – подсилване на потенциала за граничен надзор с спомагателни чиновници и техника, координирана работа на всички структури и продан на информация с подготвеност за бърза реакция, увеличение на потенциала за настаняване на незаконно пребиваващи. Поддържаме постоянен контакт - и на политическо, и на оперативно равнище, за разискване на ограниченията за защита на границата с турската страна.
Отлично е съдействие сред Република България и Фронтекс. Европейската организация за гранична и брегова защита сподели, че може да предлага работещ отговор на настоящите провокации ", акцентира заместник-министър Катинов.

По време на визитата изпълнителния шеф на " Фронтекс " ще запознае с защитата на морската и на част от границата с Турция.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР