Бургас ще посрещне лятото на 2023 г. с рекорден брой

...
Бургас ще посрещне лятото на 2023 г. с рекорден брой
Коментари Харесай

Защо Бургас безспорно е лятната фестивална столица на България

Бургас ще посрещне лятото на 2023 година с рекорден брой събития и фестивали. Причините са досегаемост, огромната леглова база в града и в прилежащите обитаеми места и подобаващи местоположения като Морска гара. Активният сезон към момента е стеснен в интервала юли - август и има капацитет да се удължи.
" Бургас напълно самоуверено може да бъде разгласен за фестивална столица на България, няма различен град с толкоз доста фестивали, концерти и събития. Програмата за тази година е в действителност неповторима ". Това съобщи Стефан Еленков, изпълнителен шеф на " Фест тийм " (Fest Team) по време на конференцията " Среща на бизнеса в Бургас и района ", проведена от " Капитал " и провела се на 18 май в.
Бургас ще посрещне лятото на 2023 година с рекорден брой събития и фестивали. Причините са досегаемост, огромната леглова база в града и в прилежащите обитаеми места и подобаващи местоположения като Морска гара. Активният сезон към момента е стеснен в интервала юли - август и има капацитет да се удължи.
" Бургас напълно самоуверено може да бъде разгласен за фестивална столица на България, няма различен град с толкоз доста фестивали, концерти и събития. Програмата за тази година е в действителност неповторима ". Това съобщи Стефан Еленков, изпълнителен шеф на " Фест тийм " (Fest Team) по време на конференцията " Среща на бизнеса в Бургас и района ", проведена от " Капитал " и провела се на 18 май в.

" Фест тийм " е компанията, която провежда три огромни събития в Бургас това лято: Burgas Summer Live (29 юли - 13 август), Solar Summer (28 юли), Spice Festival (4-5 август). В рамките на. Еленков е прочут като уредник на последните издания на Spirit of Burgas и на фестивалите ARTE във Велинград и Hills of Rock, които.

" Предстои ни да обявим още двама актьори в Бургас. За страдание не мога да кажа кои, уповавам се в идната седмица да го създадем публично ", сподели още Еленков. Той изясни, че след проведения от тях концерт на Arctic Monkeys, разпродаден за часове, той и екипът му са открили, че младата аудитория е доста значима. " Именно за това тази година стартирахме Burgas Summer Live с групи, които са извънредно подобаващи за това потомство.
Стефан Еленков, изпълнителен шеф на " Фест тийм " и Диляна Якова, управител регулации и стабилно развиване във " Филип Морис България " Фотограф: Георги Георгиев Реклама
Фестивалът е с ексцентричен формат - концертите ще се проведат в няколко следващи уикенда. На въпрос може ли Бургас да поеме това придвижване на хора и настаняването им в разгара на летния сезон Радовеста Стюърт, шеф на общинското дружество " Туризъм ", отговори, че градът е натурален хъб на Южното Черноморие: " Ние сме точка разпределителна. Всички огромни курорти са покрай нас. Можем да използваме и техния потенциал. Дори и цялата леглова база да е заета (а тя е на 100%), хората могат да отидат на 15 км в Поморие, на 30 км в Несебър или надолу към Созопол, който също е на 20 км ".

Стефан Еленков добави, че колкото и места за настаняване да има, с увеличението на мащаба на тези събития, в един миг няма да са задоволителни. " На пристанището сме лимитирани с потенциал от 13 000 индивида, по тази причина сме се разхвърлили толкоз доста във времето. Но в един миг, в случай че би трябвало да създадем събитие с 50-60 000 индивида, то сигурно няма да е в центъра на Бургас. Ще бъде в покрайнините и ще бъде в композиция с хотели в града, към града, къмпинг зони и други Това ще е едно извънредно огромно логистично предизвикателство, само че аз имам вяра че с общи старания - и на общината, и наши, в случай че стигнем до там, ще се оправим ", сподели Еленков и разясни, че това е естествена процедура в други страни с огромни фестивали като Австрия, Унгария, Румъния и други
Нови местоположения и вътрешни туристи ще удължат сезона
Радовеста Стюърт уточни, че Морска гара е едно от най-подходящите места в България за летни музикални фестивали поради разположението си и поглъщането на шума от морето. " Друго такова място, което развиваме е о-в Света Анастасия, там съвсем сме изчерпали потенциала с летни събития. Надявам се, че ще използваме и зимните месеци, защото към този момент предлагаме целогодишни разходки в залива. В комплекса Ченгене скеле, открит преди две години, създаваме една нова част с място за събития и концерти. Друго място с капацитет е парк " Росенец " - главно за зелен и състезателен туризъм. Защо приказвам толкоз за събитиен и за състезателен туризъм - тъй като те могат да ни обезпечат целогодишна посещаемост ", сподели Стюърт и добави, че новата спортна зала, която беше открита в деня на конференцията 8 години след първа копка, също ще способства за тази цел. Стефан Еленков добави, че залата ще е подобаваща и за концерти. " Ще се опитаме да развием програмата си, тъй че да влезем в ранното лято и ранна есен, не всичко да се случва в юли и август ", сподели той.
Фест за битка с фасоветеПрез юли ще се организира и осмото издание на " Международен кино фестивал Бургас " - в интервала 15 - 21 юли. Тази година събитието е подкрепено от " Филип Морис България " и тяхната самодейност " Промени картинката ". " Това е осведомителна акция, почнала преди две години, чиято цел е да концентрира вниманието на обществото върху замърсяването с цигарени фасове ", изясни Диляна Якова, управител регулации и стабилно развиване във " Филип Морис България ". " Едва 13% от пушачите в целия свят са наясно, че фасовете са направени от целулозен ацетат - тип пластмаса, която, макар че е създадена от дървесина, не дава отговор на условията за биоразградимост. Мястото им не е на плажа, нито в гората, нито даже на улицата. Разграждането на един фас лишава сред 3 месеца и 15 години. Научавайки този факт, потребителите биха могли да се държат по-отговорно ", сподели Якова.Пътуваща галерия " Промени картинката " с осведомителни пана ще дойде в Бургас за фестивала, а преди главните прожекции феновете ще могат да видят и къси видеа по тематиката. " Направихме ги в колаборация с НАТФИЗ " Кръстьо Сарафов " и второкурсници от разнообразни специалности. Миналата година бяха седем, а тази година към този момент имаме девет нови видеа по тематиката. В рамките на 30 секунди тези млади актьори съумяват доста добре да покажат казуса и да дадат решение Видеата могат да бъдат видени и на страницата на, сподели Якова. Реклама Градски вложения
". Това което можем е да надградим е от края на октомври до началото на април. През Ковид-кризата преосмислихме своя пазар и взехме решение да постановяваме Бургас като дестинация за вътрешен туризъм ", сподели от своя страна Стюърт и изясни, че градът има дадености като добра съгласуваност и вътрешният екскурзиант може да пристигна когато и да е. " Община Варна е наш сътрудник и наш най огромен донор за вътрешни туристи, това са хората които обичат да посещават Бургас отвън сезона за по-малки събития или за директна спирка ", съобщи още Стюърт и добави, че Пловдив и Велико Търново са другите градове, от които има приток на туристи, в това число задгранични.
Ива Петкова, шеф на дирекция във " Фонд за стабилно градско развиване " и основен специалист във " Фонд за устойчиви градове " (в средата) и Радовеста Стюърт, шеф на Общинско дружество " Туризъм " (в дясно) Фотограф: Георги Георгиев
Друга евентуална нова локация за събития и туризъм е бъдещият лесопарк в бургаския квартал Ветрен, наоколо до античното населено място Част от него беше реставрирана по план на Община Бургас, подсилен финансово от Фонд за устойчиви градове. " Община Бургас е усвоила досега 20 млн. лева по шест плана, четири от които са финализирани ", сподели по време на конференцията Ива Петкова, шеф на дирекция във " Фонд за стабилно градско развиване " и основен специалист във " Фонд за устойчиви градове ".

" Изключително доста сме впечатлени от упоритостта и потенциала на общината да ръководи и да реализира тези планове и то в едни положителни периоди с много положително качество. са почтени да служат за образец освен в България, само че и в целия Европейски Съюз ", сподели Петкова. Тя изясни, че част от финансираните обекти - комплексите Ченгене скеле и Аква Калиде, ще бъдат надградени през новия програмен интервал - през Фонд Флаг или през други бъдещи финансови принадлежности, защото дават отговор на критериите за допустимост. " Има доста забавен план за лесопарка до Аква Калиде ", сподели Петкова и съобщи, че се надява и най-амбициозният план на Бургас да получи финансиране през градските фондове, а точно този за детска болница.
Свързани публикации Бургас притегли огромна задгранична инвестиция на зелено 21 май 2023, 09:00 От комунистически детски център до хотел на плажа: новата орис на Аркутино 20 май 2023, 09:33 На крилете на чартърите 17 май 2023, 08:23 " Арена Бургас " е подготвена осем години след първата копка и при двойни разноски 17 май 2023, 07:44 Бургас има потребност от съвременна промишленост 15 май 2023, 14:05 На СПА в Акве Калиде 20 века по-късно 14 май 2023, 09:50 Новите квартали на Бургас 13 май 2023, 09:33
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР