Бургас. Сдружение Общество за духовни изяви - Бургас ще отбележи

...
Бургас. Сдружение Общество за духовни изяви - Бургас ще отбележи
Коментари Харесай

Сдружение „Общество за духовни изяви - Бургас ще отбележи 20 години от своето създаване

Бургас. Сдружение „ Общество за духовни изяви " - Бургас ще означи 20 години от своето основаване с концерт, филм, печатни издания и разкриване на паметника на художника Петко Задгорски. Това оповестиха от Общината . Концертът, а също и филмът, които се приготвят, са в чест на 85 години от рождението на композитора Кирил Дончев (почетен жител на Бургас) и 60-годишната му музикална креативна активност.

Кирил Дончев е роден в Бургас на 21 февруари 1936 година През 1959 година приключва Българската държавна консерватория и работи като диригент на Музикална сцена, след това на Духовия оркестър в Бургас, бил е учител в Музикалното учебно заведение в Бургас, композитор в Народния спектакъл „ Иван Вазов “. Автор е на музиката към повече от 240 театрални постановки, над 65 игрални кино лентата, над 30 документални кино лентата и други Носител на голям брой национални и интернационалните оценки, както и на премията „ Аскеер “ за повсеместен принос към българското театрално изкуство.

Проектът на тематика „ Музикален Бургас “ е съфинансиран от Община Бургас посредством програмата за поддръжка на културни начинания. Той се реализира в партньорство с Държавен куклен спектакъл, Държавен списък, Регионална библиотека „ П. Яворов “, Национално учебно заведение за музикално и театрално изкуство „ Проф. П. Владигеров “ - Бургас.

Първият спонсор, подкрепил огромната самодейност, е Пристанище Бургас. Портът е един от главните донори и за създаване на паметника на Петко Задгорски в Морската градина на Бургас. Паметникът е приключен и следва неговото позициониране по план, утвърден от Министерство на културата. Автор и реализатор на бюст-паметника е скулпторът Руси Костадинов.

Гражданско Сдружение „ Общество за духовни изяви ” - Бургас е записано преди 20 години и в него членуват десетки поети, писатели, музиканти, художници и други креативен персони от духовната сфера. Със своята креативна и благотворителна активност те са подпомагали редица начинания, свързани със опазване на историческата и културна памет на града. Едни от деянията му са – търсене на архиви и мемоари на остарели бургазлии; оформяне на персонални фондове на значими за културата и историята на Бургас творци; търсене и издаване на архива и създаване на статуя на Петко Благоев-Пандира; търсене архива на Бащата на музиката в Бургас – композитора Георги Шагунов, разписване и проучване на несвирени негови музикални творби и организирането на концерт в негова памет под диригентството на маестро Кирил Дончев, а също и записването им на CD; възобновяване на Гергьовденско шествие в Бургас, дружно с ловците и рибарите (провеждано по самодейност на Георги Шагунов през предишния век); основаване на Къща на музиката в Бургас, за което държавното управление към този момент даде на Община Бургас постройката, в която 50 години е живял капелмайсторът на 24 Черноморски пехотен полк Георги Шагунов.

С помощта на членовете на сдружението и съидейници, от 20 години се издава списание „ Изгрев ”. Новият му брой ще се раздава по време на честването гратис.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР