Бургас. Съвместно трансгранично учение по проекта Европейският подход за предотвратяване

...
Бургас. Съвместно трансгранично учение по проекта Европейският подход за предотвратяване
Коментари Харесай

Съвместно трансгранично учение по проект за предотвратяване на пожари се проведе в Царево

Бургас. Съвместно трансгранично обучение по плана „ Европейският метод за попречване на пожари в трансграничния район – попречване на пожари ”, финансиран по програмата за трансгранично съдействие ИНТЕРРЕГ – ИПП „ България – Турция ” 2014 – 2020 година, се организира в Царево. Това оповестиха от ОДМВР - Бургас .

Целта му бе: повишение потенциала на локалните институции и специалисти за работа от двете страни на границата в обстановка на трансгранично злополучие „ Горски пожар ” и инспекция на готовността и взаимоотношението на реагиращите сили и средства при пожар. В учението участваха чиновници от разнообразни звена в системата на Министерство на вътрешните работи, Държавни горски стопанства „ Царево ” и „ Кости ”, Природен парк „ Странджа “, Община Царево, доброволни формирования на община Царево и екип от Държавно лесничейство – Визе, Република Турция.

В хода на трансграничното обучение бе тествана връзката и взаимоотношението сред другите институции и структури, както в системата на Министерство на вътрешните работи, по този начин и с външни такива. Тествани бяха методите и системите за обявяване на органите на изпълнителната власт и на популацията по отношение на зародилия образователен пожар.

Съвместната подготовка включи действително задействане на новоизградената сирена система в Царево, Ахтопол и с. Лозенец по прелиминарен трансграничен сюжет за злополучие „ Горски пожар “ и потушаване на пожара благодарение на турски екипи. В трансграничното обучение участваха 10 специалисти от Република Турция и 10 от Република България, както и специалисти по подготвеност. За повишение потенциала на трансграничния екип, турският сътрудник е закупил 4х4 транспортно средство със специфичен комплект за интервенция при горски пожари. Оборудването бе демонстрирано от екипа по време на учението, като след това същото ще се употребява за гасене на пожари в Странджа планина - основно в турската част, само че в обстановка на трансгранично злополучие, ще се употребява взаимно.

От полицията напомнят, че системата за ранно предизвестие и обявяване на популацията при бедствия в българската част на Странджа – на територията на градовете Царево, Ахтопол и село Лозенец бе построена през предходната година по стартиралия план „ Европейският метод за попречване на пожари в трансграничния район – попречване на пожари ”. С трите сирени бе се надградена националната система за обявяване на популацията, употребена с предпазен резултат за опостяване на популацията при положение на заплаха. Подобна система за наблюдаване на горските пожари бе построена и в турската част на Странджа - общините Визе, Къркларели и Демиркой.

Продължителността на трансграничния план е 24 месеца, като общата му стойност е 581 524.57 евро. Основните му цели са: увеличение на интервенциите в региона на предварителната защита и ръководството на риска, както и подсилване на потенциала за трансгранично съдействие сред България и Турция, което ще докара до усилване на териториалното доближаване в Европа.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР