Бургас. Пристигна плаващият кран, който ще работи по разширяването на

...
Бургас. Пристигна плаващият кран, който ще работи по разширяването на
Коментари Харесай

Пристигна плаващият кран, който ще работи по разширяването на пристана на остров Света Анастасия край Бургас

Бургас. Пристигна плаващият кран, който ще работи по разширението на пристана на остров Света Анастасия. Това оповестиха от Община Бургас . Той ще остане тук цяло лято. Но бургаският остров освен няма да бъде затворен за туристи, а ще ги чака с обичайното гостолюбие и добра кухня. Кранът ще работи периферно в акваторията и няма да пречи на посещаемостта. Даже в противен случай, той може да се трансформира в една спомагателна атракция, само че единствено за няколко месеца.

А планът, чието осъществяване към този момент започва, има за цел възстановяване на изискванията и сигурността при акостиране на остров Света Анастасия. Най-простото пояснение е, че се удължава с 10 метра остарялата кейова стена, а по едно и също време с това ще се построи още една, дълга 40 метра. Така ще се получи кей, затворен от две страни, а не предпазен единствено от едната.

Ориентировъчно казано, ще се работи под Лекарната, на разстояние от Гъбата, която няма да бъде наранена по никакъв метод, както и никоя друга от забележителностите на острова. Даже в противен случай - чака се с осъществяването на плана да бъде предпазена от ерозия неговата скалиста основа.

„ С построяването на новия кей ще бъде продължен интервалът за посещаване на острова. Той ще обезпечи по-безопасно акостиране, а при неприятно време ще е леговище за дребни плавателни съдове. “, сподели кметът Димитър Николов.

Скоро остров Света Анастасия още веднъж ще посреща своите посетители, като се съблюдават всички условия за стерилизация и здравна сигурност. Община Бургас подсигурява, че работата по възобновяване и разширение на пристана няма да попречи въобще на туристическия сезон, защото ще се прави главно в морето.

Остров Света Анастасия е с вулканичен генезис. В резултат от въздействието напразно и вълните, през вековете са се появили скалните му формирания - Гъбата, Дракона, Портата на слънцето, Пиратския транспортен съд. Островните крайбрежия са каменисти и недостъпни. Достъп има единствено от югозападния край, където се намира в този момент съществуващият дребен кей.

Островът за пръв път е нанесен на картата на Черно море от холандския картограф Николаос Витсен през XVII век. През 1889 година е построен фар от френска компания. Първоначално той е бил инсталиран на стоманен дирек, издигащ се на 40 метра над морското ниво. При хубаво време светлината му се е виждала на 10 благи. През 1912 година в северната част на острова са положени основите на новия фар. За първи път той е разпален на 13 юни 1914 година и към този момент повече от 100 години продължава да обслужва корабоплаването в региона.

Почти целият остров е обграден с риф, който в южния си край е необятен 1,5 метра, а дълбочината му е 5 метра. В непосредственост до северния и източния бряг има надводни камъни, към които дълбочината внезапно понижава. От 2001 година островът е със статут на културно-историческа забележителност.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР