Бургас празнува днес, 6 февруари, 145 години Свобода! Тържествените чествания

...
Бургас празнува днес, 6 февруари, 145 години Свобода! Тържествените чествания
Коментари Харесай

Бургас празнува 145 години от своето освобождение

Бургас чества през днешния ден, 6 февруари, 145 години Свобода! Тържествените празнувания започнаха от 11.00 часа на площад „ Атанас Сиреков “ с обред по издигане на националния байрак на Република България, флаговете на Европейския съюз, Общината и признателен молебен за благоденствието на свободен Бургас, отслужен от бургаското духовенство, оповестиха от пресцентъра на общината.

Военни почести бяха отдадени във връзка светлата годишнина, а венци и цветя в символ на благодарност сервираха кметът Димитър Николов и заместниците му Диана Саватева и Красимир Стойчев, регионалният шеф проф. Мария Нейкова, ръководителят на Общински съвет проф. Севдалина Турманова, общински съветници, възпитаници от ПГЧЕ " Васил Левски " и ПГ по автотранспорт, както и редица признателни жители.

Лекция с презентация на тематика „ Бургас през Руско-турската война. Освобождението на града от отряда на полк. А. М. Лермонтов “ се организира в Историческата експозиция на РИМ Бургас.

На площад " Тройката " музикантите от професионален фолклорен отбор " Странджа " с живописен началник Марио Егов поздравиха жителите и гостите на морския град с празничен концерт.

Кметът Димитър Николов поздрави всички бургазлии във връзка 6 февруари - Освобождението на Бургас:

Скъпи съграждани,

Днес, 6 февруари, честваме една от най-значимите преломни моменти в историята на нашия град - неговото избавление и проправянето на пътя за развиване и разцвет на актуален Бургас. На този ден преди 145 години воденият от полковник Александър М. Лермонтов „ летящ отряд “ влиза в града, с цел да постави завършек на османското робство.

Нека склоним глава пред делото и саможертвата на всички тези наши предшественици, които обрекоха живота и делата си на концепцията за свободна и самостоятелна Българска страна.

6 февруари постоянно ще ни припомня да следваме вярната посока, с цел да не губим идентичността си, да пазим паметта и традициите на нашия народ, да отстояваме правото си да бъдем суверенна страна в огромното европейско семейство.

Нека във всяко наше деяние се ръководим от правилата, които отстояваха до края на дните си българските просветители, духовници, опълченци и революционери – да бъдем почтени свободни жители!

Честит празник, бургазлии!

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР