Бургас. Постерна изложба Оръжието на Самоков през Възраждането“ гостува на

...
Бургас. Постерна изложба Оръжието на Самоков през Възраждането“ гостува на
Коментари Харесай

Постерна изложба „Оръжието на Самоков през Възраждането“ гостува на Историческия музей в Бургас от 20 април

Бургас. Постерна галерия „ Оръжието на Самоков през Възраждането “ гостува на Историческия музей (РИМ) в Бургас във връзка 145 години от Априлското въстание. Това оповестиха от РИМ - Бургас .

" Apрилското въстание от 1876 година е най-драматичното събитие в историята на националноосвободителното ни придвижване. То демонстрира на Европа и света българската решителност за възобновяване на държавната самостоятелност. Като илюстрация на бунтовните настроения на българите от края на XIX век в Историческия музей в Бургас ще гостува мобилна постерна галерия „ Оръжието на Самоков през Възраждането “ на Исторически музей – Самоков. Подбраните фотообразци на хладни и огнестрелни оръжия са от интервала XV-XIX век ", показват от музея.

" Интересно е да се означи, че първите оръжия, записани в Инвентарната книга на музея в Самоков - пищов, пушка и ятаган, датират от 1937 година През идващите години са прибавяни още хладни и огнестрелни оръжия, в това число и такива, създадени при започване на XX век. По-ценните модели наскоро са реставрирани и подредени в експозицията на Самоковския музей. Техни снимки са включени в гостуващата в Бургас мобилна галерия ", допълват още от РИМ - Бургас.

Като допълнение към постерните табла, в Изложбената зала на Историческия музей в града, ще бъдат показани оръжия от фонда на РИМ-Бургас, датирани от същия интервал.

Изложбата „ Оръжието на Самоков през Възраждането “ от ИМ-Самоков ще бъде открита на 20 април от 17.00 часа в двора на Историческия музей (ул. Лермонтов № 31) и ще може да бъде прегледана, в Изложбената зала, до края на месец май.

Работното време на музея е от вторник до събота от 9.00 до 17.00 часа и неделя от 9.00 до 14.00 часа.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР