Бургас. Посрещнете пролетта с мартеници за здраве, слънце и надежда

...
Бургас. Посрещнете пролетта с мартеници за здраве, слънце и надежда
Коментари Харесай

Етнографският музей в Бургас започва изработването на своите легендарни етнографски мартеници – амулети, които ще се предлагат от 8 февруари

Бургас. Посрещнете пролетта с мартеници за здраве, слънце и вяра от Етнографския музей. Въпреки че до идването на Баба Марта остава още близо месец, Етнографският музей започва изработването на своите именити етнографски мартеници – амулети. Това оповестиха от РИМ - Бургас .

" По традиция приготвихме овча вълна, усукахме „ вкупом “ бяла и алена нишка и вършим мартеници. Тази година са въодушевени от облика на българските моми и моминските плитки. Струва ни се забавна препратката към предишното, когато момите сплитали косата си на една, две или „ на доста коси “, т.е. с голям брой плитки, спускащи се по гърба и раменете. А вълнените влакна, наред с мъниста, парички, топчета непредена вълна и дори скилидки чесън, постоянно се употребявали в моминската декорация за глава... ", допълват от музея.

Готовите мартеници ще се оферират от 8 февруари 2022г. от вторник до събота в това число, от 9.00 до 17.00 часа, в Етнографската експозиция (ул. „ Княз Ал. Батенберг “ 12-14) и в Археологическата експозиция (ул. „ Алеко Богориди “21). Цената им е 2.00лв.
Очакваме Ви. Количествата са лимитирани.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР