Бургас. По случай 24 май – ден на българската и

...
Бургас. По случай 24 май – ден на българската и
Коментари Харесай

Находки от 5 хил. пр. Хр., върху които са изобразени предписмени знаци, ще бъдат представени в Архелогическия музей в Бургас по повод 24 май

Бургас. По случай 24 май – ден на българската и славянска книжовност, култура и просвета, Регионалният исторически музей (РИМ) в Бургас ще показа пред необятната аудитория няколко находки от 5 хиляди прочие Хр., върху които са изобразени предписмени знаци. Това оповестиха от РИМ - Бургас .

Това са няколко призми, направени от глина, върху които са врязани знаците. Открити са при праисторическите селищни могили „ Бургас “ и при селищна могила „ Черно море “. Въпреки че са с дребни размери, те са доста изтънчено завършени, а изображенията са деликатно нанесени. Подобни знаци са директно удостоверение за високата просвета на скотовъдно-земеделските племена, обитавали в древността земите на Бургаския залив. Очевидно още при започване на 5 хиляди прочие Хр. те са осъзнали потребността от записване на речта и са основали системи, при които избрани знаци са натоварени със несъмнено значение.

Призмите с предписмени знаци са изложени в Археологическата експозиция на РИМ – Бургас и могат да бъдат прегледани в интервала от вторник до събота, от 09.00 до 17.00 часа, и в неделя от 09.00 до 14.00 часа. В понеделник, 24 май, Археологическата експозиция (бул. Алеко Богориди 21) ще бъде отворена за гости от 09.00 до 17.00 часа.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР