Бургас. Осъдените за побоя над лечителката от гр. Нова Загора

...
Бургас. Осъдените за побоя над лечителката от гр. Нова Загора
Коментари Харесай

Осъдените за побоя над лечителката от град Нова Загора през 2017 г. ще търпят по-ниски ефективни наказания

Бургас. Осъдените за побоя над лечителката от гр. Нова Загора през 2017 година, ще търпят по-ниски ефикасни санкции. Това оповестиха от Апелативен съд - Бургас .

Върховният касационен съд промени решение на Апелативен съд – Бургас по ВНОХД 246/2019 година от 12.03.2020 година и постанови на 30.11.2021 година решение, съгласно което: подсъдимият Георги Б. би трябвало да изтърпи три години и шест месеца „ отнемане от независимост “, подсъдимият Георги Г.- четири години „ отнемане от независимост “; подсъдимият Димитър С. - три години и шест месеца „ отнемане от независимост “.

С присъда от 26 ноември 2018 година на Окръжен съд – Сливен тримата са приети за отговорни в това, че на 16 юли 2017 година са нанесли тежка телесна щета на потърпевшата Сийка Д., изразяваща се в непрекъсната слепота с дясното око, както и по обвиняването за осъществен обир. Подсъдимите са наказани на по три години „ отнемане от независимост “, като наказванията са отсрочени за изпитателен период от пет години, като са оправдани по обвиняването за опит за ликвидиране. Тримата са наказани да заплатят солидарно на потърпевшата сумата в размер на 30 000 лв., представляваща обезщетение за породените от закононарушението неимуществени вреди.
След митинг на прокурора е формирано дело в Апелативен съд – Бургас. Въззивният състав е удостоверил присъдата на Оценка за съвместимост – Сливен.

След касационен митинг на прокурор от АП – Бургас е формирано дело във Върховен касационен съд. С решение от 5 ноември 2019 година висшите съдии са отменили потвърдителното решение на Апелативен съд – Бургас в частта за осъщественото в съучастничество от подсъдимите закононарушение по член 128, алинея 1 от Наказателен кодекс /тежка телесна повреда/, заради значително процесуално нарушаване по отношение на наложените им санкции и е върнал делото за ново разглеждане в посочената част. В останалата част, с която е доказана първоинстанционната присъда за осъщественото от подсъдимите Георги Б. и Георги Г. закононарушение по чл.198, ал.1 във вр. с член 20, алинея 2 от Наказателен кодекс., решението на Апелативен съд – Бургас е било оставено в действие.

При второто разглеждане на делото пред Апелативен съд – Бургас, въззивният състав е изменил присъдата на окръжния съд, като с решение от 12.03.2020 година е наложил ефикасни санкции за закононарушението по чл.128 от Наказателен кодекс, както следва: във връзка с подсъдимия Георги Б. – четири години и шест месеца „ отнемане от независимост “ при първичен „ общ “ режим на изтърпяване; във връзка с подсъдимия Георги Г. – пет години „ отнемане от независимост “ при първичен „ общ “ режим на изтърпяване; във връзка с подсъдимия Димитър С. – пет години „ отнемане от независимост “ при първичен „ общ “ режим на изтърпяване.

С решението от 30 ноември т.г. Върховен касационен съд понижава наложените от Апелативен съд – Бургас ефикасни санкции на тримата. Решението на висшите съдии е дефинитивно.

От няколко години брачната половинка на Димитър С. и майка на сина му Георги Г. имала здравословни проблеми, които съгласно фамилията се дължали на магия и на нездравословна сила, изпращана от техни роднини, с които били в неприятни връзки. Семейството търсело помощ при лечители, гадатели, ходжи, екстрасенси. Това била повода да се извърнат към Сийка Д. известна лечителка в района, която живеела в гр. Нова Загора. През м.май 2016 година те отишли при нея с молба да скапе направената на фамилията им магия. Започнали постоянно да я посещават, като няколко пъти я вземали с автомобил и я водели до къщата им в гр. Котел, след което я прибирали в дома й в гр.Нова Загора. Почти година по късно лечителката обяснила, че не може да помогне на дамата, защото съгласно нея страда от някакво психологично заболяване и има потребност от лекарска помощ, а не от нея. Поради това я помолила да не посещава повече дома й. Семейството обаче желало лечителката да продължи сеансите за повреждане на магията, само че дамата отказвала, като по този метод връзките сред тях се обтегнали. Двамата подсъдими били уверени, че Сийка Д, освен че не им оказва помощ, само че даже им вреди, като съзнателно, от разстояние утежнява здравословното положение на болната родственица. По тези аргументи татко и наследник решили да посетят врачката през нощта, да я набият, с цел да я сплашат и по този метод тя да прекрати да влияе на майката от разстояние, като й предава отрицателна сила. Двамата уговорили техен другар Георги Б. да им помогне. При първото влизане в дома на дамата там бил единствено синът й, който бил ударен с полицейска палка и юмруци от двама от подсъдимите. Преди това подсъдимият Георги Г. взел от масата два мобилни телефона. Месец и половина по-късно тримата подсъдими, маскирани с шапки с отвори за очите и устата, още веднъж влезнали в дома на лечителката и се нахвърлили с полицейска палка и бухалка върху нея.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР