Бургас определено се беше запътил към едно по-добро бъдеще. Целенасочената

...
Бургас определено се беше запътил към едно по-добро бъдеще. Целенасочената
Коментари Харесай

Бургас: А сега накъде?

Бургас несъмнено се беше запътил към едно по-добро бъдеще. Целенасочената политика на общинското управление да го направи едно по-добро място за живеене години наред подклаждаше илюзията, че стопански също ще дръпне напред. Създаването на няколко стопански зони, положителни учебни заведения с съвременна материална база, нови висши образователни заведения и гимназия по компютърни науки, отличната транспортна скица, велоалеите, овладените пространства край морето и още доста други инициативи предвещаваха и растеж на производството и привличане на нови промишлености.

И тъкмо преди да отпусне полусъединителя, моторът на Бургас попадна в тапите на коронавирус пандемията и последвалата я изолираност, което безусловно удари туризма - най-важният бранш за морския град, който зарежда цялата област и всички общини.

" Ефектът на рецесията върху регионалната стопанска система на Бургас е забележим и в брутния вътрешен артикул на човек

от популацията за региона като цяло - през 2020 година той е намалял с цели 17% спрямо 2019 година ", се твърди в.
Реклама
Разбира се, преминавайки през съответните червени талази на изолацията, оставаше вярата, че всичко това ще бъде овладяно. И тъкмо когато си мислехме, че се е разрушила в брега коронавирус рецесията, една нова вълна захлупи Бургас - тази на войната в Украйна. Тя още веднъж е обвързвана с туризма - съветските туристи и притежатели на парцели няма да дойдат, а украинските са тук, само че в ролята към този момент на бежанци. Неслучайно най-големият срив на пазара на труда е в общините Несебър, Приморско и Созопол.

" Пандемията изгори 23% от работните места в търговията и туризма. Бургас изостава от Варна в IT бизнеса - заетите са по-малко и заплатите по-ниски, а промишлеността остава едва показана ", се споделя.

Изобщо свързаността с този бранш на Бургас е към този момент по-скоро проклинание, в сравнение с преимущество.

Естествено, всяка рецесия е и опция - търсенето на жилища в региона изпреварва предлагането, един от хроничните проблеми на Бургас - опазването на здравето, е на път да се позволи с, освободените чиновници от ритейл услугите ще се насочат към механтроника и аутомотив, чиито заплати порастват с изпреварващи темпове.
Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Йово Николов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР