Бургас. Областният управител проф. Мария Нейкова свика на заседание Областния

...
Бургас. Областният управител проф. Мария Нейкова свика на заседание Областния
Коментари Харесай

Засилен институционален контрол предвид очакваното усложнение на метрологична обстановка разпореди областният управител на Бургас

Бургас. Областният шеф проф. Мария Нейкова свика на съвещание Областния съвет за понижаване на риска от бедствия поради предстоящото усложняване на метеорологичната конюнктура. Това оповестиха от Областна администрация, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Бургас . По думите ѝ превантивните дейности, положителното взаимоотношение сред институциите, както и съответни дейности при бедствени обстановки е гаранция да няма бедстващи хора при положение на изключителни условия. Областният шеф изиска усилване на контрола от страна на институциите поради техните компетентности и съобщи, че няма да толерира надменно отношение, изключително когато става въпрос за човешкото здраве, сигурност и живот.

" За предприемане на незабавни ограничения от ръководителите на държавните институции и общините, регионалният шеф даде рекомендации, свързани с възстановяване координацията в взаимната работа при спешна обстановка и бедствено състояние, редуциране на времето за реакция и изпращане на екипите след приемане на сигнал за злополучие. С оглед спецификацията на територията на област Бургас и разпознатите опасности за бедствено състояние ще се обезпечат задоволителни по брой лодки, помпи, високо проходима техника и екипи към тях. За следващ път проф. Нейкова обърна изключително внимание върху възстановяване обмена на информация сред държавните институции, както и обезпечаване на своевременна и правилна информация от общините към Областна администрация Бургас ", показват от администрацията.

Ще се провеждат професионални образования на чиновниците, работещи в РЦ 112–Бургас за надграждане на уменията и квалификацията на дежурните оператори при работа „ на терен “ за преценка сериозността на обстановката, идентифициране и оценка на обстановки, застрашаващи живота, здравето и имуществото на жителите.

Областният шеф съобщи, че е належащо цялостно и тъкмо картографиране от Басейнова дирекция „ Черноморски регион “ на заплахата от наводнения, свързани с разрушаването или неконтролираното преливане на язовири на територията на региона.

„ Това картографиране е в основата на правенето на частта „ Наводнения “ в проектите за отбрана при бедствия на регионално и общинско равнище и на карта за евакуация на популацията в спешна обстановка и бедствено състояние, които са в основата на предварителната защита на спешни обстановки и бедствени положения с човешки жертви “, сподели още проф. Нейкова.

В ход е правенето на стратегия в Областна администрация за разчистване на сериозните речни сектори в отвън урбанизираните територии на региона на база протоколите от осъществяваните инспекции от междуведомствената комисия и възстановяване активността на виновните институции по обезпечаване безвредната употреба на язовири и други водоеми, са други рекомендации.

Регионалната здравна ревизия (РЗИ)-Бургас е осъществила връзка с лечебните заведения за болнична помощ на територията на общините с налични структури по хемодиализа за настаняване на пациенти за по-продължителен интервал от време при усложнения от превозването им в условия на усложнена зимна конюнктура. Създадена е нужната организация за бърза евакуация и консултация с национални консултанти на нуждаещите се потърпевши и болните при пораждане на бедствени обстановки. От отчета на шефа на РЗИ-Бургас доктор Георги Паздеров излиза наяве, че здравната техника и инсталация са изправни, а в болничните аптеки се поддържа запас от лекарства и консумативи, нужни за осъществяване на лечебно-диагностична активност за интервал от един месец съгласно легловия фонд.

" В доста къс период ще се подхващат нужните ограничения за повишение съгласуваността за взаимна активност с формированията от Българската войска за оказване на помощ в бедствени зимни условия ", допълват от Областна администрация.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР