Бургас. Иновативната бургаска детска градина Пинокио“ е отличена в категория

...
Бургас. Иновативната бургаска детска градина Пинокио“ е отличена в категория
Коментари Харесай

Община Бургас: Иновативната детска градина „Пинокио“ е отличена в категория „Зелена архитектура“ на конкурса „Сграда на годината“

Бургас. Иновативната бургаска детска градина „ Пинокио “ е отличена в категория „ Зелена архитектура “ на влиятелния конкурс „ Сграда на годината 2018 “. Това оповестиха от пресцентъра на Община Бургас . Наградата бе връчена на зам.-кметът по европейски политики и околна среда Руска Бояджиева на церемония гала в в Ѕоfіа Еvеnt Сеntеr. Конкурсът се организира под патронажа на Министерството на районното развиване и благоустройството. В нaциoнaлния ĸoнĸypc „ Cгpaдa нa гoдинaтa 2018 “ са селектирани 60 пpoeĸтa, разпределени в 16 ĸaтeгopии, избрани от aвтopитeтнo жypи, cъcтaвeнo oт 31 изявeни пpoфecиoнaлиcти в oблacттa нa инвecтициитe, cтpoитeлcтвoтo, apxитeĸтypaтa, ĸyлтypaтa и aĸaдeмичнитe cpeди. Heгoв пpeдceдaтeл e Дeницa Hиĸoлoвa, зaм.-миниcтъp нa peгиoнaлнoтo paзвитиe и блaгoycтpoйcтвoтo.
Избopът нa eĸcпepтитe e пoдчинeн нa ocнoвнaтa миcия нa ĸoнĸypca зa ĸoмплeĸcнa oцeнĸa нa пocтижeниятa нa инвecтитopи, apxитeĸти, cтpoитeли и вcичĸи пpoфecиoнaлиcти, cвъpзaни c peaлизиpaнeтo нa cгpaдни пpoeĸти в paзлични ĸaтeгopии пpeз изтeĸлaтa гoдинa. Haциoнaлният ĸoнĸypc „ Cгpaдa нa гoдинaтa “ cтapтиpa пpeз 2002 г и ce opгaнизиpa oт ГPAДЪT Meдиa Гpyп пoд пaтpoнaжa нa Mиниcтepcтвoтo нa peгиoнaлнoтo paзвитиe и блaгoycтpoйcтвoтo c пoдĸpeпaтa нa бpaншoвитe opгaнизaции в oблacтитe нa инвecтициитe, apxитeĸтypaтa и cтpoитeлcтвoтo. ДГ „ Пинокио “ в к-с „ Меден рудник “ е новаторското детско заведение, построено от Община Бургас със средства от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “. Детското заведение е първото по рода си детско заведение в Бургас, което се характеризира с висок клас на енергийна успеваемост, с минимално ползване на сила и доста ниски разноски за отопление. Сградата съставлява детска градина от нов вид, като главната цел е основаването на размери и вътрешни пространства, провокиращи развиването на друг тип пространствено мислене при децата и отбягване на одобрената унификация при създаване на сходен тип здания. Обемите на постройката са по този начин ситуирани един по отношение на различен, че в оптималната степен обезпечават конфорт на обитаване.
Сградата е за 3 култивиран групи с по 26 деца всяка и за една яслена група с 20 деца. Функционално постройката съдържа: дневни и с пални пространства, кухненски блок със стеририлизатор, санитарни възли към всяка дневна зона, икономически пространства, миялно помещени, склад за боклуци, разливочно, хранилища за спално долни дрехи – мръсно и чисто, лекарски кабинет, други обслужващи пространства – защита, касиер, библиотека, образователен кабинет, фикултурно-музикален салон, административни пространства. Освен газова отоплителна апаратура е планувана и съвременна слънчева апаратура, окомплектована с нужната автоматика. Пред фасадите на постройката е ситуирана железна структура с дървени жалузи, които имат слънцезащитна и екологична функционалност. Съвременното съоръжение и обзавеждане на спалните пространства, занималните, физкултурно-музикалния салон и другите пространства за занимания по ползи допуска новаторска организация на преподаване и учене. На двора има „ музикални кутии “, съединени от метал, дърво, бамбук, с които децата могат да създават звуци. Там са инсталирани разнообразни типове образователни дъски: черна, за писане с тебешир; бяла, за изобразяване с боички; дъска, върху която се лепят магнити. На няколко места може да се играе морски шах. В двора има апаратура, в която може да се налива вода, с цел да се прави наблюдаване на нейното придвижване и други свойства, както и сензорна пътека с разнообразни браншове, напълнени с речни камъни, пръст и есенни листа, върху които децата да стъпват боси. За парцела е изпълнена система за напояване на зелените площи и градинки. Водата за напояване идва от контейнер, в който се събира част от дъждовната вода.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР