Бургас. Филмът Жива Кюлджиева – свят, прегръщам те с песен

...
Бургас. Филмът Жива Кюлджиева – свят, прегръщам те с песен
Коментари Харесай

Филмът „Жива Кюлджиева – свят, прегръщам те с песен” за голямата българска поетеса ще бъде представен в Бургас на 24 август

Бургас. Филмът „ Жива Кюлджиева – свят, прегръщам те с ария ” за огромната българска поетеса ще бъде показан в Бургас на 24 август. Това оповестиха от Общината . Името идва от самата поетеса, първичната концепция е филмът да носи заглавието „ Музика в думите ”. Прожекцията е премиерна и ще се случи на открита сцена „ Охлюва ” от 20.30 часа. Режисьор и сценарист на 45 -минутната продукция е Петър Гайтанджиев. Оператори са Наталия Алексиева и Илия Шекерджиев. Филмът се осъществя от „ БрайтФилмс ООД ”.

Продукцията е подкрепена от Община Бургас по програмата за съфинансиране на културни планове.

Поетесата Жива Кюлджиева е основала над 1500 текста на песни в златните години на българската сцена. Тя е работила с едни от най-големите имена в златните години на българската музика, измежду които Мустафа Чаушев, Маргарита Хранова, Йорданка Христова, Паша Христова, Лили Иванова, Кирил Маричков, Христо Кидиков, Жан Шейтанов, Емил Димитров, Мими Иванова, Развигор Попов, Мая Нешкова и още доста реализатори, някои от които ще забележим във кино лентата.

Жива Кюлджиева е родена в Бургас през 1932 година в фамилията на зъболекаря Богдан Брайков. Произхожда от прочут български жанр, от който е и поетът Христо Ботев.

Поетесата е удостоена с голям брой награди, включително от състезанията „ Бургас и морето ”, „ Море и мемоари ”- Варна, „ Златен кестен ”- Петрич, „ Златна лира ” от Съюза на българските музикални и танцови дейци за извънреден принос за развиването на актуалната българска музика.

През 2016 година по предложение от Европейската организация за отбрана на изпълнителите, продуцентските и авторските права (ЕАЗИПА), Общинският съвет ѝ присъжда званието „ Почетен жител на Бургас ”.

Стихосбирката „ Жива-стихове и песни ” събира 80 нейни произведения. Режисьорът на кино лентата Петър Гайтанджиев е приключил кино и телевизионна постановка в класа на проф. Иван Ничев в НАТФИЗ и във Виенската киноакадемия. Той е режисьор и сценарист на документални и игрални филми, на известни телевизионни игри и излъчвания.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР