Бургас е един от малкото български градове, истински ангажирани с

...
Бургас е един от малкото български градове, истински ангажирани с
Коментари Харесай

Бургас заснема покривите на сградите, за да оцени потенциала за соларни панели

Бургас е един от дребното български градове, същински ангажирани с задачата " въглеродна индиферентност ". В продължение на години администрацията там работи за замяна на градския превоз, тъй че да стане напълно екологичен, и извършва редица планове в областите боклуци, чист въздух и други От няколко месеца в града тече и самодейността " Слънчеви градове " (Solar cities), финансирана от Европейската самодейност за климата (EUKI).

В рамките на плана ще се снимат всички покриви в Бургас, ще се оцени капацитетът им за слагане на фотоволтаични панели - какъв брой и по какъв начин да бъдат ситуирани, какъв брой би коствало и от кое място може да се вземе финансиране, като цялата тази информация ще бъде налична на виртуална платформа. В плана вземат участие община Бургас (водещ партньор), Българската слънчева асоциация, а на по-късен стадий в него се включи и Столичната община. Финансирането е в размер на 200 хиляди лева - сума, която не е внушителна, само че е задоволително за снимане, обработка и издание на данните.
Соларен панел на един клик разстояние
По-голямата част от града към този момент е сниман фотограметрично с дронове, разяснява Ивайло Трендафилов, специалист в община Бургас. Той дава отговор за осъществяването на " Слънчеви градове " и за основания при започване на годината енергиен офис към кметството. Засега офисът, чиято цел е да дава информация на жители и компании за отворени стратегии за енергийна успеваемост и по какъв начин се кандидатства по тях, е виртуален. Амбициите на общината са да стане физически.

" След снимането със профилирани програмен продукт на покривите се пресмята енергийният им капацитет - каква е осветеността, има ли помрачаване от по-високи здания, каква е потребната повърхност, върху която могат да се слагат фотоволтаици. Тези данни ще бъдат качени на една платформа, в която всеки може да влезе, да напише адрес на парцела си и като натисне върху него, да разбере има ли смисъл да си поставя панели. Ще подпомогнем хората и ще им спестим потребността да търсят компании за проучване ", споделя още Трендафилов и добавя, че с изключение на информацията за покривите в границите на плана ще се разработят подробни насоки малко по малко по какъв начин да се слагат самите фотоволтаици - какви документи се попълнят, от кое място да се вземат и други: " С Българската слънчева асоциация обмисляме да създадем и лист с професионални компании - както членове на асоциацията, по този начин и локални, които имат потенциал към този момент за апаратура, поддръжка на панелите и съблюдаване на гаранционни периоди. "
Реклама
Гражданите и бизнесът в Бургас ще бъдат подкрепени в този развой и от енергийния офис, който ще дава информация за всички вероятни принадлежности, които дават финансиране за фотоволтаици и други Трендафилов разяснява, че на този стадий са снимани сред 3000 и 3500 покрива на всевъзможни здания - жилищни, бизнес, хотели, а платформата може да проработи най-рано през октомври.

Експертът показва, че Столичната община извършва същите действия, само че не за целия град, защото мащабите на София и Бургас са разнообразни и сумата няма да стигне. В столицата най-вероятно ще се обследва капацитетът за слагане на фотоволтаици на покривите на жилищни здания в южните квартали. На въпросите на " Капитал " за осъществяването на " Слънчеви градове " в София не дадоха отговор нито Антония Новакова, началник-отдел " Климат и сила " и отговаряща за плана, нито от пресцентъра на общината.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Десислава Лещарска
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР