Бургас. Днес бургаските ценители на изкуството ще могат да се

...
Бургас. Днес бургаските ценители на изкуството ще могат да се
Коментари Харесай

Световноизвестният скулптор Живко Седларски ще представи изложба в Бургас

Бургас. Днес бургаските ценители на изкуството ще могат да се насладят на една изискана галерия, събрала най-новите произведения на скулптора Живко Седларски. Това оповестиха от Общината . Българинът, известен из целия свят, който от 30 години живее и работи във Франция, остава правилен на стила си и е подготвил впечатляващи произведения от неръждаема стомана. Това е трета галерия за Седларски в морския град от 2014 година. В експозицията са включени дребни пластики, както и рисунки, свидетелстващи за подготовката и креативния развой на художника. На въпроса за какво „ Пепеляшка ”, Живко отговори по този начин:

„ Изложбата е въодушевена от едноименна статуя. Когато видях парчето желязо, то бе доста коризирано, помислих си, че тези дупки би трябвало да се видят, да се показват по този начин.Това е раздърпаната, овехтяла Пепеляшка, още преди феята да пристигна, само че в същото време с това тя е изящна, красива и забележителна. Пепеляшка е дамата, запазила естествената си хубост. Посланието е, че би трябвало да се оправяме сами, да не чакаме някой различен да ни помогне ”.

Изложбата ще се открие с вернисаж от 17.00 до 19.30 часа в изложба „ Неси ” и ще може да се прегледа до 12 октомври.

Произведенията на Седларски се трансформират в същинска сензация в паркове, крепости, музеи и галерии. Освен във Франция, негови творби има в Белгия, Германия, Испания, Швейцария, Съединени американски щати, Ливан, Китай и други страни по света. Популярен е с монументалните си статуи на женски фигури в " Рокли ". Автор е на релефа на поета Христо Ботев на фасадата на Българския Културен Институт в Париж.

През 2019 година в Монте Карло творби на българския създател бяха показани дружно с произведения на великите художници на Ренесанса - Рубенс, Тинторето и Тиеполо. Само преди дни, на 18 септември, се е състояло и формалното разкриване на 2,2 метровата статуя „ Дева М ”. Произведението е позиционирано в долината на река Марна, Париж, където се намира Дисниленд „ Бургас е обичаният ми град. Когато дойде в България, постоянно пристигам тук, тъй като имам родственици и доста другари. “

Авторът показа и мнението си за опакованата Триумфална арка, която е преобразена по плана на Кристо и Жан – Клод. „ Кристо е одобрено име в света и е преподавател на доста, в това число и на мен. Това, че го свързват с България, е голяма чест ” – споделя Седларски.

Живко Седларски е роден през 1958 година в град Елхово. За пръв път се допира до изкуството в ателието на татко си – полк. Кольо Седларски, началник на Студиото на военните художници в България. За разлика от Седларски-старши, който рисува живопис, Живко избира скулптурата. През 1977 година приключва Техникума по керамика и стъкло в София, а през 1989 година – Националната художествена академия. Две години посещава курсове по анатомия при проф. Павлов в Медицинската академия. Специализирал е статуя в Художествената академия в Берлин, Германия.

От 1991 година Живко Седларски живее със фамилията си във Франция. Работи в региона на монументалната и дребната пластика. Негови произведения са владеене на музеи, галерии и частни сбирки у нас, във Франция, Белгия, Германия, Испания, Швейцария, Съединени американски щати, Ливан, Китай и други страни по света.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР