Бургас. Днес, 24 септември 2021-а год., с тържествено издигане на

Бургас. Днес, 24 септември 2021-а год., с тържествено издигане на ...

96 отряд със спомагателно значение отбеляза 76 отряд със спомагателно назначение отбеляза 76-годишен юбилей


Бургас. Днес, 24 септември 2021-а год., с тържествено издигане на националния флаг и флаговете за разцветяване в пункт за базиране Бургас се отбеляза 76-та годишнина от създаването на 96 отряд кораби със спомагателно назначение. Това съобщиха от пресцентъра на Военноморските сили.

На днешния ден се навършват и 23 години от спускането на вода на танкер бункеровчик „Акин“ с бордови номер 303. Отрядът кораби със спомагателно назначение е наследник на 96 дивизион кораби със спомагателно назначение, създаден през 1945 г. като част от новосъздадената военноморска база - Бургас. Плавателните съдове тогава са предвидени за изпълнение на задачи по охрана на водния район, а днес основното им предназначение е логистично осигуряване на корабите на море.

В поздравителния си адрес, командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов поздрави военните моряци от отряда и изказа своето искрено уважение към ежедневно влаганите от тях усилия при изпълнение на своите задължения и поставените задачи. Той им пожела добро здраве, силна воля и непоколебим дух, винаги верен курс, попътен вятър и седем фута под кила по фарватерите към успешна реализация на всички техни бъдещи начинания.

Началникът на щаба на Флотилия бойни и спомагателни кораби капитан І ранг Павлин Петков поздрави командването и личния състав на отряда като им пожела висок воински дух и все така да продължават да утвърждават авторитета и престижа на Военноморските сили на Р България.
Командирът на отряда – капитан ІІ ранг Ясен Чапевов поздрави военнослужещите с празника, награди отличилите се и благодари на личния състав за отличното изпълнение на поставените задачи.

Източник: focus-news.net