Бургас. Държавна опера - Бургас ще представи Жизел на 18

...
Бургас. Държавна опера - Бургас ще представи Жизел на 18
Коментари Харесай

Държавна опера - Бургас ще представи Жизел на 18 май

Бургас. Държавна опера - Бургас ще показа " Жизел " на 18 май, съобщи кореспондент на Радио " Фокус " - Бургас . След сполучливия дебют на 24 април т.г., красивата огромна режисура на Държавна опера – Бургас " Жизел " по музика на Адолф Адам ще зарадва още веднъж феновете на балетното изкуство – на следващия ден от 19.00 часа в залата на Бургаската опера.

" В обединен мирис – на поклонение пред Изкуството, професионализъм и отдаденост на идеята, бяха слети артистите на премиерния театър, всеки от които бе неделима част от приказната история на балета „ Жизел “, разказана посредством музика, жестове, изящни придвижвания, съчетали идеален рисунък и прочувствена подплатеност. Великолепна постановъчна работа и постановка е на Галина Калчева, която изведе до финалните акомпанименти и поклони на " Жизел " трупата на балетния състав към Държавна опера – Бургас през целия дълъг и комплициран развой на създаване на постановката, разработване на детайлите и кристализирането на цялостния образ на спектакъла, който след година отсрочване, заради справедливи аргументи, най-сетне заживя своя театрален живот. Красиви, излъчващи класа, спонтанност, артистичност, финес и одушевеност, са солистите в балетната режисура: дарената с неподправена хубост, непринуденост, непорочност и по едно и също време с това – с вътрешна мощ, примабалерина Иванина Иванова, която направи запаметяващ се дебют в ролята на Жизел, излиза на сцената и на 18-и май ", прибавят от културната институция.

Премиер-балетистът Емил Йорданов е в ролята на Алберт – постоянен, харизматичен, магнетичен, Полина Иванова – обичайно блестяща на сцената, е въздействаща и респектираща, като кралицата на вилисите Мирта.

" Кирил Филипов дебютира в ролята на като отблъснатия влюбен момък Ханс (на премиерния театър сполучлив дебют направи Теодор Цаков), героят му погубва живота си в името на любовта, въпреки и несподелена... В ролята на Батилда на сцената излиза Галина Калчева, която е постановчик и режисьор на " Жизел ", както и репетитор на балетния състав. Като Херцога публиката ще види Светлан Николов. Вилфред е Стефан Типиков, Берта – Добрина Бахова. В огромния театър вземат участие и: Даниел Тичков, който изпълява па-дьо-дьо с Полина Иванова, Яна Бердута, Даниела Туртуманова, Анелия Иванова, Натали Иванова, Ива Овчарова, Патрисия Соарес, Мария Габарова, Ивана Фиалковска, Събина Косева, Рая Чакърова, Бианка-Хелън Джованели, Елеонора Митева, Никол Маренова, Елизабет Димова, Елена Георгиева, Натали Георгиева, Цветозара Лозева, Гергана Георгиева, Теди Димитрова и други Всеки от артистите на сцената е неотменна част от цялостната прочувствена въздейственост на " Жизел ", който се счита за едно от най-романтичните творби в балетното изкуство. В балетното зрелище вземат присъединяване и актьори от ансамбъла на балетния състав на Бургаската опера, ученици на НУМСИ „ Проф. Панчо Владигеров “, Детски балетен спектакъл „ Капка “ и ПФА „ Странджа “, показват още от Бургаската опера.

" Всеки един от участините слива сърдечния си темп в обща кардиограма – на чудна приказна действителност, разказана с нюх, точност, отдаденост и обич. Либретото на балета в две дейности „ Жизел “ е на Теофил Готие и Верноа дьо Сен Жорж, хореографията – на Жан Корали, Жул Перо и Мариус Петипа (редакция – Леонид Лавровски). Постановката и режисурата са на Галина Калчева, която е и репетитор на балетния състав. Художник на смайващия декора е известният български занаятчия на четката Иван Токаджиев, Анна-Мария Токаджиева е художник на изящните костюми, асистент режисьор на постановката е Петър Тихолов. Адмирации заслужават и гардеробиерките, под чиито сръчни пръсти са оживели скиците на художника и са придобили приключен театрален образ, техническите служби, обезпечили точно стиковане на всички детайли от спектакъла, експертите по озвучаването, осветлението, реквизита, всички, които извеждат до сполучлив край един дълъг креативен развой ", прибавят от Държавна опера - Бургас.

Билети за спектаклите на Държавна опера – Бургас могат да бъдат открити на касата на Операта, на каса „ Часовника “ (пред хотел „ България “), както и в мрежите на Grabo и Eventim, както и в препратките към събитията в програмата -, в формалния уебсайт на Държавна опера – Бургас.

Според условията на Министерството на здравеопазването, присъстващите на концерта би трябвало да са с защитни маски, като в залата ще бъдат взети всички нужни противоепидемични ограничения. Допустимият потенциал на присъственост в залата е 50 %.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР