Бургас. Четири интригуващи заглавия от съвременното японско кино ще бъдат

...
Бургас. Четири интригуващи заглавия от съвременното японско кино ще бъдат
Коментари Харесай

Започва панорама на японското кино в Бургас

Бургас. Четири завладяващи заглавия от актуалното японско кино ще бъдат показани в последната седмица на самодейността " Кино под звездите ", която се организира от през днешния ден до 26 септември в Бургас, оповестиха от Общината .

Прожекциите ще бъдат излъчени в зала„ Георги Баев ” на Културен център „ Морско казино ”, с начален час 18.00, за дните 23 и 24 септември (четвъртък и петък). През уикенда (25 и 26 септември) филмите стартират от 17.00 часа. Инициативата се осъществя от Община Бургас в партньорство с Посолството на Япония в България. Входът е свободен.

„ Тормоз с бенто ” е филмът, който ще даде старт на самодейността.Сюжетът му ни води на Хачиджоджима – дребен японски остров с красиви сини води, обградени със зеленина и планини. Това е домът на една самотна майка и щерка ѝ, която минава през бунтарската фаза на своето тийнейджърство. Момиченцето, което преди я е наричало „ мама “, в този момент изцяло пренебрегва нейното наличие и даже не дава отговор на въпросите ѝ. Възмутената майка обаче не оставя нещата просто по този начин и взема решение да ѝ отвърне уместно посредством така наречен бенто - опакован в кутия домашно подготвен обяд. Приготвянето на бенто става нейното оръжие в оправянето с непокорната ѝ щерка. В продължение на три дълги години майката изпраща своята тийнейджърка на учебно заведение с храна, обсипана със сладки талисманчета и умилителни послания, което безспорно смущава дребната бунтарка. Независимо дали се връща от работа или е била на пиво с приятелки, майката не пропуща да подготви следващия бенто обяд, преливащ от захаросани послания. След първичния ужас, който провокират „ отмъстителните обяди “, последователно връзката сред двете укрепва.

Времето на Хачиджоджима тече постепенно. След въпросните три дълги години, последното изпратено бенто известие ще е благодарствено писмо от любящата майка към своята щерка.

Една същинска история към бенто ритуала, изпълнена със смях и сълзи, която споделя за непоклатимата връзка сред майка и щерка.

Следва филмът „ В търсене на Мий ”.Историята му ни среща с Кьоичи Мори - придирчив пенсиониран шеф, който е изгубил обичаната си брачна половинка. Той е постоянно кисел и дистанциран и с годините се отчуждава от множеството локални поданици. Мий, бездомната котка, която жена му е хранила, е единственият постоянен клиент на Мори. Възрастният мъж не обича котките повече от хората и прогонва Мий всякога, когато я види. Един ден Мий ненадейно стопира да го посещава. Учудването на Мори се трансформира в терзание и той взема решение да потърси изчезналата котка. Без да осъзнава, Мори се впуска в премеждие, посредством което се свързва още веднъж с хората от предишното си и е заставен да се изправи лице в лице с дълбоката обвързаност към брачната половинка си.

В петък гледаме „ Пикантна риба тресчица ”. Лентата споделя заТошиюки и Чийоко, които имат дребен магазин за хранителни артикули, наименуван „ Щастливи бакали “. Тошиюки прекарва дни и нощи, с цел да възпроизведе ментайко - мощно подправена пикантна риба тресчица, която е ял в Пусан, където е израснал.Един ден Тошиюки вижда момиче с дрипави облекла, което се пробва да открадне артикул от магазина му. Тя е съученичка на сина му и когато Тошиюки схваща, че е изгубила родителите си във войната и няма пари да купи даже раница и чифт обувки за екскурзията си в учебно заведение, той взема решение да ѝ помогне по някакъв метод... Базиран на същинската история за човек, основал фамозната локална храна на Фукуока, този филм изобразява хора, които се борят да оцелеят в икономическия преход и напредък в следвоенния интервал.

Панорамата на японското кино приключва с прожекция на кино лентата „ РекаТакацу ”. Той ще ни запознае сМанабуСайто, който стопанисва планинско ранчо. В локалната общественост танцът кагура, който се счита за основополагащ в развиването на една от четирите типичен форми на японски спектакъл - кабуки, се смята за най-голямата горделивост. Тъй като синът на Манабу – Тацуя, постоянно пропуща часовете по кагура, бащата се тормози, че е допустимо детето му да напусне района като доста други младежи. Във вихъра на по този начин стеклите се условия, стартира да се приказва за събиране на всички випускници от предходни години на обща среща. Манабу упорства Макото, който е юрист в Токио, да се върне за срещата на класа и употребява случая да обсъдят слуховете за основаването на курорт по горния поток на рекаТакацу.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР